Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Εκδοχές πολέμου 2009-2022»

Το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματεύεται τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων 2009-2019, για την οποία λέει ότι «δεν τελείωσε»

Στο φουαγιέ του του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές πολέμου 2009-2022. Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο εκδοτικός οίκος και ο Κύκλος Ιδεών και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζητούν οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Κρουστάλλη και Κώστας Γιαννακίδης.

Το βιβλίο αφορά τη δεκαετία 2009-2019, τη λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, που όπως γράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν τελείωσε.

Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Ύδρα της Ιστορίας.

«Είχα χαρακτηρίσει την οικονομική κρίση τον «πόλεμο της γενιάς μας». Αμέσως μετά, η πανδημία εμφανίστηκε και εξελίσσεται ως υγειονομικός και επιστημονικός «πόλεμος» με ασύμμετρο αντίπαλο τον κορονοϊό. Μετά από δύο πολέμους με τη μεταφορική έννοια του όρου εμφανίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την πιο αρχαϊκή και βάναυση μορφή του. Ένας πόλεμος κατά κυριολεξία, με διαστάσεις που ακόμη δεν έχουν καταστεί εμφανείς στο σύνολό τους. Πρόκειται συνεπώς για «εκδοχές πολέμου», μεταφορικού και πραγματικού, που καλύπτουν την περίοδο 2009-2022», αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το νέο του βιβλίο.