Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ρομποτικής ΖΩΗBOT στο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευάστηκε από το εργαστήριο ρομποτικής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αποτελεί δωρεά του ιδρύματος Ευγενίδου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής ΖΩΗBOT παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλας Πατουλίδου και της αντιδημάρχου Παιδείας δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννας Κοσμοπούλου.

«Η ΖΩΗΒΟΤ είναι ένα ρομπότ που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και έχει σκοπό να φέρει -με έξυπνο τρόπο- το μαθητικό κοινό των Δημοτικών Σχολείων σε επαφή με την Ρομποτική και τον Προγραμματισμό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.



Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατασκευάστηκε από το εργαστήριο ρομποτικής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και αποτελεί δωρεά του ιδρύματος Ευγενίδου προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα κινούμενο ρομπότ με ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, το οποίο αναγνωρίζει την ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω του και συμπεριφέρεται ανταποκρινόμενο σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζει την ύπαρξη μαθητών γύρω του και τους υπενθυμίζει τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν στο σχολείο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού. Με αφορμή την ενημέρωση αυτή τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ρομπότ.




Μετά τις ομιλίες του διευθυντή του Σχολείου, Μιχάλη Μαρκόπουλου, της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας της αντιδημάρχου Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, της προέδρου της Ένωσης Γονέων δήμου Χαλκηδόνας κας Στέλλας Βαλσαμάκη, και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, Μιχάλη Σεμερτζίδη, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μέσω βίντεο, ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με την ρομποτική, που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.



Μετά το τέλος του βίντεο ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ, κος Δημήτριος Γιακουμής, σύστησε στα παιδιά τη ΖΩΗΒΟΤ, μυώντας τα στον χώρο της ρομποτικής. Εκτός των ανωτέρω στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κ.κ. Φανή Πρίντζιου, γενική γραμματέας της Ένωσης Γονέων Δήμου Χαλκηδόνος, Μίνα Τσινοπούλου, αναπληρώτρια γενική Γραμματέας της Ένωσης Γονέων Χαλκηδόνας, Βασίλης Βασιλειάδης από τη διεύθυνση Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Τούπας ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ και η Μαρία Στύλου Δημοσιογράφος.