Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πέντε παιδιά με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα σε 30 μέρες

Το τελευταίο 48ωρο, εισήχθησαν τα τρία από τα πέντε για θεραπεία στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς

Συνολικά πέντε παιδιά θετικά στον νέο κορωνοϊό σε χρονικό διάστημα περίπου 30 ημερών, εκ των οποίων τα τρία το τελευταίο 48ωρο, εισήχθησαν για θεραπεία στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς για παιδιά με Covid.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθυντή της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου», Εμ. Ροηλίδη, από τα τρία παιδιά νοσηλεύεται σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση το 15 μηνών κοριτσάκι από το Δροσερό Ξάνθης, το οποίο έχει υποκείμενο νόσημα που δημιουργεί πνευμονία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, νοσηλεύεται ένα βρέφος τριών μηνών, το οποίο αναμένεται να πάρει αύριο εξιτήριο, ενώ το τρίτο βρέφος, ηλικίας εννέα μηνών, έχει σύνδρομο γαστρεντερίτιδας και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες ακόμη ημέρες. Ο κ. Ροηλίδης χαρακτήρισε τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα τρία παιδιά βρέθηκαν θετικά και εισήχθησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο «Ιπποκράτειο».

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19, λειτουργούν στον χώρο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου» δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά με κορωνοϊό, ενώ για τα παιδιά που είναι διαγνωσμένα αλλά δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη δημιουργήθηκε χώρος στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ισόγειο του κτιρίου του Παιδιατρικού Τμήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ροηλίδης τα ύποπτα κρούσματα παραμένουν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν και μεταφέρονται στο «Ιπποκράτειο» όταν επιβεβαιωθούν ότι είναι θετικά. Το «Ιπποκράτειο» είναι το μοναδικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά, με επτά κλίνες και μία θερμοκοιτίδα, και τώρα διαθέτει άλλες δύο κλίνες Εντατικής Θεραπείας για τα παιδιά με Covid-19.

Όσον αφορά τη θεραπεία των παιδιών με Covid-19, o κ. Ροηλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο φαρμακευτικής θεραπείας η οποία να έχει τεκμηριωθεί με κλινικές μελέτες, αλλά στα παιδιά που έχουν συμπτώματα χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου.