Skip to main content

Καθηγητής ΑΠΘ: Περιστατικό παιδιού με νόσο Καβασάκι στη Θεσσαλονίκη

Περιστατικό Καβασάκι το οποίο βγήκε αρνητικό στον κορωνοϊό αντιμετώπισαν γιατροί στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Την ώρα που η ανησυχία σε γονείς σε παγκόσμιο επίπεδο είναι έκδηλη για την εκδήλωση της νόσου «Καβασάκι» σε παιδιά σε παράλληλο χρόνο με την πανδημία του κορωνοϊού, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης παιδίατροι κλήθηκαν προχθές να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό στην εφημερία τους.

Όπως έκανε γνωστό σήμερα ο καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Εμμανουήλ Ροηλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, «περιστατικά Καβασάκι έχουμε στην Ελλάδα. Μάλιστα στην προχθεσινή εφημερία είχαμε ένα τυπικό περιστατικό Καβασάκι το οποίο είχε αρκετά στοιχεία όπως έντονη φλεγμονή κτλ.»

Μάλιστα επισήμανε ότι «ήταν αρνητικό για τον Covid-19», αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν  μπορούμε να πούμε κάτι πέραν του ότι συσχετίζεται χρονικά.

Ο κ. Ροηλίδης τόνισε ότι το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Καβασάκι έχει παρατηρηθεί κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Υόρκη, ωστόσο σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ένα τέτοιο σύνδρομο συμβαίνει αυτήν την περίοδο, σαφώς έχει μια χρονική συσχέτιση, δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή αν υπάρχει και αιτιολογική συσχέτιση».

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, κάποια από αυτά τα παιδιά φαίνεται να βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό με τον μοριακό έλεγχο, κάποια είναι αρνητικά.

«Δεν ξέρουμε εάν η χρονική αυτή σύμπτωση ή συσχέτιση σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα στον κορωνοϊό και στο σύνδρομο αυτό».

Τι είναι νόσος Καβασάκι

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διευκρινίζει δε ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.

Σημειώνεται πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Οι γιατροί, πάντως, από Ισπανία και Ιταλία, όπου καταγράφηκαν τέτοιου είδους περιστατικά, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο, αλλά μόνο για λίγα περιστατικά, καθώς και ότι η τυχόν συσχέτισή του με τον κορωνοϊό εξετάζεται.