Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παίρνει ρίσκα η κυβέρνηση με τη χαλάρωση των μέτρων

Γιατί η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, εμπεριέχει ρίσκο

Σημαντική στροφή στην έως τώρα φιλοσοφία διαχείρισης της πανδημίας αποφάσισε η κυβέρνηση, από μεθαύριο Σάββατο. Κατ' αρχάς ας δούμε τι αλλάζει.

1. Στο εξής όλη η χώρα υπάγεται σε ενιαίο υγειονομικό καθεστώς, ασχέτως του επιδημιολογικού φορτίου, δηλαδή του διαφορετικού χρώματος της κάθε περιφερειακής ενότητας.

2. Καταργούνται τα τοπικά μίνι lockdown. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μια τη νύχτα έως τις έξι το πρωί η οποία ίσχυε στις κόκκινες περιοχές, όπως και η απαγόρευση της μουσικής στους χώρους ψυχαγωγίας.

3. Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στην προ covid κανονικότητα με εξαίρεση τη χρήση μάσκας σε ορισμένους κλειστούς χώρους. Κατά τα άλλα, γι' αυτούς όλα θα είναι όπως πριν.

4. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν ελευθέρας μόνον στους ανοιχτούς χώρους, καθ' όλο το 24ωρο. Δεν θα μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, ενώ θα συνεχίσει να απαιτείται αρνητικό rapid test (ένα ή δύο την εβδομάδα) για την παρουσία τους στους χώρους εργασίας.

5. Οι επιχειρηματίες στον χώρο της ψυχαγωγίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το 100% του διαθέσιμου χώρου τους, εφόσον εισέρχονται σε αυτόν εμβολιασμένοι, ενώ για τους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι μεικτοί έτσι κι αλλιώς, παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί, πλην του πέρας ωραρίου στη 1 τα ξημερώματα που ίσχυε για τις κόκκινες περιοχές.

Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, εμπεριέχει ασφαλώς ρίσκο. Με την επιστροφή των εμβολιασμένων στην "κανονικότητα" η κυβέρνηση επιχειρεί, σύμφωνα με στελέχη της, αφενός να ανταμείψει όσους συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των επιστημόνων, αφετέρου να δελεάσει τους ανεμβολίαστους, μπας και αλλάξουν γνώμη. Ωστόσο, την ίδια ώρα, αίρονται και κάποιες απαγορεύσεις που ίσχυαν έως τώρα και για τους ανεμβολίαστους, όπως το πέρας της διασκέδασης στη 1 τα ξημερώματα και η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 6. Στο εξής και οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να πίνουν τα ποτά τους με την παρέα τους, αρκεί φυσικά να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, σενάριο για το οποίο οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα.

Συνεπώς, η μόνη ουσιαστικά διάκριση για όσους εξακολουθούν να αρνούνται το τσίμπημα είναι η υποχρέωση ενός ή δύο rapid test προκειμένου να προσέρχονται στη δουλειά τους. Σιγά τον πολυέλαιο...

Από το Σάββατο το βράδυ τα μπαρ θα επαναλειτουργήσουν, όπως και πριν, ώς τα ξημερώματα, με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αντάμα, μέσα έξω, ένα και το αυτό, με τη μουσική στη διαπασών. Στο campus του ΑΠΘ θα αναβιώσουν τα καθιερωμένα πάρτι και η Θεσσαλονίκη θα είναι και πάλι μια ωραία ατμόσφαιρα. Κάτι σαν προεόρτια ενόψει του επικείμενου εορταστικού τριημέρου της πόλης.

Και όλα αυτά με το επιδημιολογικό φορτίο να βρίσκεται στα ύψη, τους "σκληρούς" επιδημιολογικούς δείκτες να είναι απογοητευτικοί και τα κρούσματα να τραβούν διαρκώς την ανηφόρα. Πέρυσι, τέτοια εποχή η Θεσσαλονίκη είχε 60 με 70 κρούσματα, φυσικά με πολύ λιγότερα τεστ. Τώρα μετρά 300 με 400 ημερησίως, με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid υπερπλήρεις και με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται.

Ο κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι φέτος έχουμε τα εμβόλια "γι' αυτό ο Οκτώβριος του '21 δεν είναι ο Οκτώβριος του '20". Δεν είναι όμως ούτε ο Οκτώβριος του '19 όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι. Διότι πράγματι φέτος υπάρχουν τα εμβόλια, με τη διαφορά, όμως, ότι στη Θεσσαλονίκη οι μισοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, στους δε γειτονικούς νομούς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμη χειρότερα. Και επιπλέον, φέτος, έχουμε να κάνουμε και με την πολύ μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνητική στροφή, σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία, είναι επιδημιολογικά επισφαλής. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε χθες πως όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν σε δεκαπέντε μέρες. Ελπίζω να μην είναι πολύ αργά. Θυμίζω μόνο ότι πέρυσι, στις 15 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη είχε 56 κρούσματα και στις 31 του μήνα είχε φτάσει στα 839!