Skip to main content

Ποια τρία ξενοδοχεία προτείνεται να μείνουν ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Ποια είναι η πρόταση για τα τρία ξενοδοχεία που θα παραμείνουν ανοιχτά στη Θεσσαλονίκη - Ποιες εξαιρέσεις θα προβλέπονται

Δύο ξενοδοχεία τριών αστέρων στην οδό Μοναστηρίου, στο δυτικό άκρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, και ένα τεσσάρων αστέρων στο Πανόραμα περιλαμβάνει η πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση για τις μονάδες φιλοξενίας που θα παραμείνουν εν λειτουργία στην πόλη καθ’ όσον διάστημα θα βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα αναστολής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το Βεργίνα (Μοναστηρίου 19), το Ροτόντα (Μοναστηρίου 97) και το Panorama, που βρίσκεται στο γνωστό ορεινό προάστιο της Θεσσαλονίκης. Η οικειοθελής διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ήταν μεγαλύτερη, αφού –παρά τις δαπάνες που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου και τα πολύ μικρά έσοδα των ημερών- περισσότεροι από τρεις ξενοδόχοι ενδιαφέρθηκαν να παραμείνουν τα ξενοδοχεία τους ανοιχτά. Κι αυτό την ώρα που δε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδες, οι κατά τόπους Ενώσεις δεν έκαναν καν πρόταση προς την κυβέρνηση, λόγω της πλήρους αδιαφορίας των ξενοδόχων στις περιοχές τους, οι οποίοι επιλέγουν το λουκέτο, ώστε το κράτος να καλύψει την μισθοδοσία των εργαζομένων τους μέχρι νεωτέρας. 

Μέχρι το βράδυ –ή το αργότερο αύριο- η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει εάν θα δεχθεί την πρόταση της ΕΞΘ, κάτι που δεν είναι βέβαιο για δύο λόγους: Κατ’ αρχήν διότι μπορεί να υπάρξουν από την κυβερνητική πλευρά χωροταξικά κριτήρια, κάτι που μάλλον δεν καλύπτει η πρόταση της Ένωσης, αφού από αυτήν απουσιάζει ξενοδοχείο από την Ανατολική Θεσσαλονίκη, δηλαδή την περιοχή του αεροδρομίου. Επίσης, ενδέχεται η κυβέρνηση να θελήσει να παραμείνει ανοιχτό στην πόλη και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, για την περίπτωση φιλοξενίας κάποιου αξιωματούχου. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή κάποιον Ευρωπαίο Κομισάριο, που θα χρειαστεί να επισκεφθεί την περιοχή, να φιλοξενείται σε ξενοδοχείο με λιγότερα από πέντε αστέρια.

Οι εξαιρέσεις

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί πιθανότατα σήμερα το βράδυ θα προβλέπει και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες, αλλά ενδεχομένως και κάποια ακόμη με σταθερή πελατεία, που σχετίζεται τόσο με την παραγωγική δομή της πόλης, όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Ήδη άλλωστε μεγάλες εταιρείες που εξακολουθούν να λειτουργούν –για παράδειγμα αλυσίδες σούπερ μάρκετ- επικοινωνούν με τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης που συνεργάζονται και ζητούν να μάθουν αν θα παραμείνουν ανοιχτά. Το ίδιο συμβαίνει με διπλωματικές αποστολές, οι οποίες θέλουν να γνωρίζουν τη διαθεσιμότητα της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που χρειαστεί να φιλοξενηθούν στελέχη τους.