Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ποινές φυλάκισης σε μέλη κυκλώματος εικονικών γάμων

Οι περισσότεροι απ' τους καταδικασθέντες πραγματοποίησαν εικονικούς γάμους έναντι αμοιβής 800-2000 ευρώ για να νομιμοποιήσουν αλλοδαπούς.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε ποινές φυλάκισης, με αναστολή, σε 24 γυναίκες και άνδρες που ενεπλάκησαν σε κύκλωμα νομιμοποίησης αλλοδαπών μέσω εικονικών γάμων.

Το δικαστήριο αθώωσε άλλους 24 από τους συνολικά 49 κατηγορούμενος επείδη δεν προέκυψε η ενοχή τους. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και μια υποψήφια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη κι ένας δικηγόρος που είχαν κατηγορηθεί αρχικά.

Με ποινή 3 ετών και 5 μηνών καταδικάστηκε μια υπήκοος Γεωργίας που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ενώ ποινές φυλάκισης από ένα μήνα έως 29 μήνες επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους καταδικασθέντες, οι περισσότεροι απ' τους οποίους πραγματοποίησαν εικονικούς γάμους έναντι αμοιβής 800-2000 ευρώ για να νομιμοποιήσουν αλλοδαπούς, πριν μερικά χρόνια. Η έφεση όλων είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών.

Κατά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι ανέφεραν οτι θέλουν να πάρουν διαζύγιο αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν τους αλλοδαπούς «γαμπρούς» και «νύφες» που είναι εξαφανισμένοι ενώ ζήτησαν τη συνδρομή του δικαστηρίου για τη λύση των γάμων μέσω της νόμιμης διαδικασίας.