Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πιο φωτεινά αλλά χωρίς συναυλίες τα φετινά Χριστούγεννα

Ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα σχέδια των δήμων στη χώρα για τα φετινά Χριστούγεννα - Νέο εορταστικό σχέδιο καταστρώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι πολλές και σημαντικές ανατροπές τις οποίες επέφερε σε όλα τα επίπεδα το τελευταίο επτάμηνο στη χώρα μας ο κορωνοϊός, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστους τους σχεδιασμούς που γίνονται από τους δήμους για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήδη, οι δήμοι Τρικκαίων και Δράμας οι οποίοι διοργανώνουν δύο από τα μαζικότερα χριστουγεννιάτικα event, με τον Μύλο των Ξωτικών και την Ονειρούπολη, ανακοίνωσαν ουσιαστικά την αναστολή των εκδηλώσεων για φέτος, τουλάχιστον με τη μορφή που τις ξέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε σχετικά: Δράμα: Χωρίς Ονειρούπολη τα φετινά Χριστούγεννα λόγω πανδημίας

Σε αναδίπλωση και επανασχεδιασμό, σε σχέση με τα αρχικά σχέδια, υποχρεούται και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Μετά την περσινή θετική εμπειρία από το εορταστικό χρώμα που επικράτησε στην πόλη, στα πρώτα Χριστούγεννα της διοίκησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα, για φέτος ο πήχης είχε τοποθετηθεί πολύ ψηλότερα. Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα, υποχρεώνουν τη διοίκηση του δήμου να ανακρούσει πρύμναν και να καταστρώσει ένα νέο εορταστικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες.

Όπως εξηγεί στην Voria.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Καραγιάννη οι βασικοί άξονες αυτού του νέου σχεδίου έχουν λίγο πολύ καθοριστεί. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κι αυτό θα γίνει μέσα στις προσεχείς εβδομάδες καθώς ο καιρός πλησιάζει. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο ο δήμος θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε στην πόλη να υπάρχει εορταστικό κλίμα, μαζί βεβαίως και υγειονομική ασφάλεια για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του δήμου σχεδιάζει τα ακόλουθα:

● Η πόλη θα είναι πιο φωτεινή και πιο γιορτινή σε σχέση με πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Καραγιάννη, θα επιτευχθεί με περισσότερο στολισμό, “θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα στολίδια τα οποία είχαμε βάλει πέρυσι και θα προσθέσουμε και πολλά καινούργια. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολύχρωμο, φωτεινό εορταστικό περιβάλλον το οποίο να επηρεάσει θετικά την ψυχολογία του κόσμου”.

● Θα λειτουργήσει και φέτος χριστουγεννιάτικη αγορά καθώς και παιδικό χριστουγεννιάτικο χωριό, αλλά όχι στο χώρο της πλατείας Αρχαίας Αγοράς, καθώς δεν πληροί τις υγειονομικές απαιτήσεις τις οποίες έχει θέσει ο ΕΟΔΥ. Θα γίνουν, όμως, σε άλλο χώρο, στο κέντρο της πόλης. Όπως αναφέρει η κ. Καραγιάννη, πριν από μερικές ημέρες ο ΕΟΔΥ απέστειλε οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς που θα πρέπει να τηρούνται στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Σύμφωνα με αυτές, ο δήμος υποχρεούται πριν από την έναρξη λειτουργίας της αγοράς να αναρτήσει τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο να φαίνονται: α) οι διάδρομοι διέλευσης και οι διαστάσεις τους, ελάχιστου πλάτους δύο μέτρων, β) τα σημεία εισόδου και εξόδου, γ) οι θέσεις κατάληψης των σημείων πώλησης και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους τα τρία μέτρα, δ) τα σημεία των χώρων εστίασης και ε) οι θέσεις των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής. Το εν λόγω διάγραμμα αποστέλλεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Επίσης, ο δήμος υποχρεούται να διασφαλίσει την ύπαρξη διαφορετικών σημείων εισόδου και εξόδου των καταναλωτών και τη μονή διέλευσή τους από είσοδο προς έξοδο, να τοποθετεί σε εμφανή προς το κοινό σημεία συσκευές με απολυμαντική ουσία και να πραγματοποιεί απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων στο τέλος κάθε ημέρας λειτουργίας. “Ο χώρος της πλατείας Αρχαίας Αγοράς δεν πληροί αυτές τις υγειονομικές απαιτήσεις γι' αυτό αναζητούμε άλλον, καταλληλότερο”, εξηγεί η κ. Καραγιάννη. Ένας από τους πιθανούς χώρους θα μπορούσε να είναι και αυτός της ΔΕΘ, αλλά εξετάζονται και άλλοι και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

● Δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλα συναυλιακά γεγονότα καθώς δεν επιτρέπεται μεγάλος συγχρωτισμός. Έτσι, φέτος, δεν προβλέπεται συναυλία στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο, πάντως, θα ανάψει κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου με μια πιο λιτή εκδήλωση. Όπως δεν προβλέπεται και η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία στην αλλαγή του χρόνου. “Ωστόσο οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες δεν θα λείψουν από την πόλη”, διαβεβαιώνει η κ. Καραγιάννη. Αντί των συναυλιών θα υπάρξουν πολλά μουσικά events από μικρά μουσικά σχήματα τα οποία θα εμφανίζονται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα διαμερίσματα.