Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ (VID)

Τα απογυμνωμένα κτήρια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες - Τόνοι σκουπίδια και δυσωδία - Οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας για παραχώρηση

Η φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη το βράδυ σε ερειπωμένο κτίσμα στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη, στη δυτική Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ), έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της μη αξιοποίησης ενός χώρου περίπου 680 στρεμμάτων, καθώς εδώ και δεκαετίες το υπουργείο Άμυνας και υπουργείο Οικονομικών ερίζουν για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Μέσα στην πευκόφυτη έκταση υπάρχουν διάσπαρτα κτίσματα, φυλάκια, στρατώνες, μαγειρεία, διοικητήρια, αποθήκες υλικού κ.ά. που έχουν μετατραπεί σε κουφάρια, καθώς οι πλιατσικολόγοι τα «έγδυσαν» από ό,τι χρήσιμο μπορούσε να πουληθεί στη μαύρη αγορά.Τα απογυμνωμένα κτήρια με τα κενά παράθυρα έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες καθώς στο εσωτερικό τους έχουν συσσωρευτεί τόνοι από σκουπίδια, ογκώδη υλικά και άλλα απόβλητα, με τη δυσωδία από τις ακαθαρσίες να καθιστά έστω και την ολιγόλεπτη παραμονή εντός αυτών αδύνατη.

Στον περιβάλλοντα χώρο οι χέρσες εκτάσεις με τα ξερά δέντρα και κλαδιά σε συνδυασμό με τα πεταμένα πλαστικά και σπασμένα γυαλιά αποτελούν στην κυριολεξία μια «πυριτιδαποθήκη» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να κατακάψει τόσο την πευκόφυτη έκταση όσο και τα σπίτια και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται πέριξ αυτής.

Είναι χαρακτηριστικό, βάσει και των λεγομένων των πυροσβεστών αλλά και των τοπικών αρχών, ότι αν το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν ισχυροί άνεμοι η φωτιά θα εξαπλωνόταν σε χρόνο ρεκόρ υποβοηθούμενη από τα χιλιάδες ξερόκλαδα, τα κουκουνάρια, τα σκουπίδια αλλά και τις ξύλινες σκεπές των εγκαταστάσεων.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιο κτίσμα έπιασε φωτιά, άλλωστε, όπως προκύπτει από την αυτοψία της Voria.gr, ίχνη φωτιάς υπάρχουν και σε άλλα κτίσματα, στα οποία βρίσκουν καταφύγια άστεγοι και χρήστες ναρκωτικών.