Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο παζάρι για τα ενοίκια - Πιέζουν για αυξήσεις οι ιδιοκτήτες

Ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις ενοικίων έως 20% πριν λήξουν τα μισθωτήρια - Τι ισχύει για την ανανέωση συμβολαίων και τις αναπροσαρμογές μισθωμάτων

Αυξήσεις ενοικίων ακόμη και κατά 20% ζητούν εσχάτως κάποιοι ιδιόκτητες διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη από ενοικιαστές, τα μισθωτήρια συμβόλαια των οποίων, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έχουν λήξει. Το αποτέλεσμα είναι η απαίτηση των εκμισθωτών να... πέφτει σαν κεραυνός στα αφτιά των ενοικιαστών,  με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να δίνουν τα χρήματα που τους ζητούνται και κάποιους άλλους να αναζητούν νέα στέγη.

Όπως λένε μεσίτες, η τακτική αυτή, στην οποία προχωρούν κάποιοι ιδιοκτήτες, ξεκίνησε από τα μέσα της άνοιξης και αφορά διαμερίσματα συνήθως μεγάλα, 80 - 100 τμ, που ο ενοικιαστής ήδη μπορεί να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μηνιαίως.

Ωστόσο, όπως τονίζουν μεσίτες, ορμώμενοι από περιπτώσεις για τις οποίες οι ίδιοι έχουν ενημερωθεί ή έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων, κάποιοι εκμισθωτές επηρεασμένοι από το γεγονός πως το κλίμα στην κτηματαγορά και δη σε κάποιες περιπτώσεις ακινήτων αρχίζει να δείχνει προοπτικές ή και αντιστροφή προς το καλύτερο προβαίνουν στα εν λόγω αιτήματα αυξήσεων παίρνοντας όμως το ρίσκο να χάσουν τον μισθωτή που έχουν, ακόμη και αν αυτός είναι απολύτως τυπικός στις υποχρεώσεις του.

Κάποιοι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το «πόσο νοικιάζονται αντίστοιχα ακίνητα στη γύρω περιοχή» (με βάση τις μικρές αγγελίες) την ώρα που κάποιοι ενοικιαστές ζητούν πάγωμα, αν όχι μείωση του μισθώματος λόγω της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Οι συζητήσεις αυτές συχνά θυμίζουν παρτίδα «πόκερ» με την κάθε πλευρά να «μπλοφάρει» όπως και όσο μπορεί.

Οι αυξήσεις που απαιτούνται, πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις είναι από 10% έως 20% και αφορούν είτε σε συμβόλαια που είναι σε εξέλιξη είτε σε συμβόλαια που ολοκληρώνονται οσονούπω και ο ιδιοκτήτης θέλει να πετύχει μια καλύτερη τιμή ενοικίου.

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Σύμφωνα με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που ξεκαθαρίζουν πως οι απαιτήσεις για αιτήματα ενοικίων δεν αποτελούν μια γενικευμένη πρακτική, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις, οι αυξήσεις εν μέσω συμβολαίων που τρέχουν δεν επιτρέπονται, ωστόσο όταν λήξουν είναι θεμιτό να υπάρξει μια διαπραγμάτευση για άνοδο του ενοικίου, ωστόσο είναι άγνωστο αν ο εκμισθωτής θα επιτύχει κάτι τέτοιο.

Ένας σημαντικό λόγος, όπως λένε μεσίτες, για την απαίτηση αύξησης των μισθωμάτων αποτελεί το ότι σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης διαμερισμάτων, δεδομένου πως την προηγούμενη δεκαετία δεν υπήρξε ανοικοδόμηση στην πόλη. Ως αποτέλεσμα αρκετοί ενοικιαστές ωθούνται εξ ανάγκης να αποδεχτούν τις αυξήσεις μισθωμάτων που τους ζητούνται, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη μετακόμιση που θα τους θέσει σε ταλαιπωρία και νέα έξοδα.

Σημειώνεται πως η ελάχιστη περίοδος μίσθωσης για ακίνητα πρώτης κατοικίας είναι τα τρία έτη, ανεξάρτητα από το αν τα συμβαλλόμενα μέρη υπέγραψαν σύμβαση με μικρότερη διάρκεια. Μετά την πάροδο της τριετίας, το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα από τον ιδιοκτήτη και μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αν η αρχική μίσθωση ορίζει διάρκεια μίσθωσης μικρότερη των τριών ετών, τότε η μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση του μισθώματος περιορίζεται στο 75% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ).