Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση βιβλίου για τον Καραμανλή

Τι είπαν Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηλίας Κουσκουβέλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Σοφία Λουκέρη. Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση βιβλίου.

Σε ένα κατάμεστο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσημη παρουσίαση στην πόλη του βιβλίου της Σοφίας Λουκέρη «Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο – Στόχος τους η Ελλάδα», παρουσία της συγγραφέα, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του πρώην υπουργού, Ευριπίδη Στυλιανίδη και του πρώην πρύτανη και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλία Κουσκουβέλη.

Παρόντες όλοι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ ,που έκαναν καθένας χαιρετισμό στην αρχή της παρουσίασης, καθώς και ο κ. Βαγιωνάς από τη Χαλκιδική.

Επίσης, ξεχώρισαν γνωστοί «καραμανλικοί» της πόλης, όπως Ανδρέας Λεούδης, Βάκης Φραντζής, Τέλης Θωμόπουλος, Λεωνίδας Τσολέκας και Δημήτρης Δαρνάκας. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρώην βουλευτής Πιερίας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ορφανός, ο πρώην περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι αντιπεριφερειάρχες, Αλέξανδρος Θάνος, Κώστας Πάλλας και Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς και ο συντονιστής μεταναστευτικού και κοινωνικής συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος.

Εντύπωση στο «γαλάζιο» ακροατήριο προκάλεσε και η παρουσία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Απόστολου Αντωνούδη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε το βιβλίο «εργαλείο της τελευταίας κρίσιμης φάσης περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή» και είπε ότι αναδεικνύει το όραμά του για μια Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Όραμα, που όπως είπε το υπηρέτησε ο πρώην πρωθυπουργός στην πράξη με την πρόταση εθνικής συμφιλίωσης, που τεκμηρίωσε η πρότασή του για να είναι ο Κάρολος Παπούλιας ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι ο Καραμανλής εξέφρασε το όραμα για σύνθεση που λείπει σήμερα από την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας λόγο υπευθυνότητας, αλήθειας και ρεαλισμού. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη φράση του Κώστα Καραμανλή στον επικήδειο του αείμνηστου, Γιάννη Αγγέλου: «Το φως, είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι θα κερδίζει πάντα το σκοτάδι».

Ο κ. Κουσκουβέλης τόνισε ότι το βιβλίο ενόχλησε πολλούς γιατί έχει στόχο την αλήθεια και επέμεινε σε τρία ζητήματα:

1.Την επίδραση της απόφασης του Βουκουρεστίου.

2.Τη μετάβαση στην κρίση, όπου άσκησε σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ήταν ντροπιαστικό να χαρακτηρίζει τους πολίτες της χώρας του τεμπέληδες και διεφθαρμένους.

Ο κ. Στυλιανίδης επιχείρησε έναν μίνι απολογισμό της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή (του οποίου ήταν υπουργός), σημειώνοντας: «Δε φοβηθήκαμε να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα, δεν υποταχθήκαμε σε νταβατζήδες, δεν υποχωρήσαμε σε θέματα πατριωτικά».

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα για τη σιωπή που επιλέγει μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία ο κ. Καραμανλής, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε μια εποχή πολιτικής φλυαρίας η σιωπή Καραμανλή κάνει περισσότερο θόρυβο». Έθεσε μάλιστα και ο ίδιος ερωτήματα: «Όταν ο Καραμανλής μίλησε το 2009 περιγράφοντας με ειλικρίνεια την κατάσταση τον ακούσατε; Όταν διέγνωσε την καταιγίδα τον ψηφίσατε; Όταν κάλεσε τους πάντες σε εθνική συνεννόηση ανταποκρίθηκαν;».

Εξηγώντας το νέο ρόλο του Κώστα Καραμανλή υπογράμμισε ότι είναι παρών πολιτικά, είναι στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει των επόμενων κρίσιμων εκλογών και είναι παρών για να εγγυηθεί με την παρουσία του την προστασία του αξιακού πυρήνα που κουβαλά σήμερα η παράταξη της ΝΔ.

Τέλος αναλυτική αναφορά στο βιβλίο έκανε η κ. Λουκέρη.