Skip to main content

Γιορτινή διάθεση στο μπαζάρ του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Πλήθος κόσμου, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο παζάρι. Το Μουσείο διαθέτει στο πωλητήριό του και τη νέα έκδοση του Ημερολογίου του για το 2020

Με γιορτινή διάθεση και ανταλλαγή ευχών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Πολλοί φίλοι του Μουσείου πέρασαν τις πύλες του για να προμηθευτούν επιλεγμένα δώρα, να ξεφυλλίσουν τις εκδόσεις του, να πιουν τον καφέ τους και να περιηγηθούν μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, σε ένα ταξίδι στην ιστορία και το χρόνο. Το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το Μουσείο διαθέτει στο πωλητήριό του και τη νέα έκδοση του Ημερολογίου του για το έτος 2020 με θέμα: "O Ελληνισμός της Ανατολής". Το Ημερολόγιο είναι διανθισμένο με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και αφιερωμένο στις ελληνικές κοινότητες που αναπτύχθηκαν στα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την προβολή της ιστορίας και των πολιτιστικών επιδόσεων του λαού μας τόσο στο στενό ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο.

Τον κύριο όγκο της συγγραφής επωμίστηκε ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σε ειδικό επίμετρο ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Γιάννης Μουρέλος σκιαγραφεί τα γεγονότα της ελληνικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία και τις κοσμογονικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν, ενώ συμμετέχει με κείμενο η Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αναστασία Μητσοπούλου.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι κ.κ. Ιωάννης Χασιώτης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων ΑΠΘ και η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ που είχε επιπλέον και την ευθύνη της έρευνας του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση.

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) στην τιμή των 20 ευρώ.