Skip to main content

«Όχι άλλα θύματα»: Διαμαρτυρία ποδηλατών έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Κρατώντας πανό με συνθήματα «Όχι άλλα θύματα», «Υπάρχουμε κι εμείς»τόνισαν την ανάγκη να λάβει η πολιτεία μέτρα για την ασφαλή χρήση ποδηλάτου.

Τη δημιουργία ασφαλών ποδηλατικών υποδομών διεκδικούν ποδηλάτες μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου αυτήν την ώρα διεξάγεται ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το κυκλοφοριακό. Μάλιστα δύο εκπρόσωποί τους μπήκαν κατόπιν έγκρισης του προέδρου, Πέτρου Λεκάκη, στην αίθουσα συνεδριάσεων, κρατώντας πανό.

Κρατώντας πανό με συνθήματα «Όχι άλλα θύματα», «Υπάρχουμε κι εμείς», «Ασφαλής Κυκλοφορία για όλους», οι συγκεντρωμένοι τόνισαν την ανάγκη να λάβει η πολιτεία μέτρα για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 42χρονης ποδηλάτισσας, Δήμητρας Ιορδανίδου.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Τερζόπουλος, εκπρόσωπος της συλλογικότητας Γυμνόσοφοι, οι ποδηλάτες διεκδικούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων, την ανακήρυξη του 2022 ως έτους αστικής ποδηλασίας και ο μέγιστος προϋπολογισμός του δήμου να πάει στη μετακίνηση με ποδήλατο και να θεσμοθετηθεί όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα, για να μειωθούν τα ατυχήματα εντός πόλης.

«Αυτό που θέλουμε δεν είναι σεβασμός, θέλουμε απλά να υπάρχουμε», τόνισε η Βελένα, μέλος της κίνησης Οικόπολις.

Από την πλευρά του ο μαραθωνοδρόμος ποδηλάτης, Μιχάλης Αντώνογλου, τόνισε ότι οι συνθήκες κυκλοφορίας εντός πόλης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πιο ασφαλές να κυκλοφορείς στην εθνική οδό. Ο ίδιος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την άτυχη Δήμητρα Ιορδανίδου, με την οποία τον συνέδεε αδερφική φιλιά, σημειώνοντας ότι θα επιχειρήσει να καθιερώσει ποδηλατικό αγώνα προς τιμήν της.