Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
x

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΝΑ… ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΟ AIRBNB ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη – Μεγάλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων αναζητούν νέα μικρά, ανακαινισμένα, διαμερίσματα.

Μπορεί κάποιοι να έσπευσαν να μιλήσουν για «φούσκα» έτοιμη να σκάσει, αναφορικά με το Airbnb, ωστόσο, όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το χώρο, κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο να ειπωθεί, καθώς η βραχυχρόνια μίσθωση στη Θεσσαλονίκη περνά στην επόμενη της ημέρα.

Ποια είναι αυτή; Η συσσώρευση περισσότερων ακινήτων από μεγάλες, δομημένες, εταιρείες, που διαθέτουν ήδη ένα σημαντικό portfolio (άνω των 50 ακινήτων), και αναζητούν ευκαιρίες για να το ενισχύσουν.

Στο αντίποδα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες δύο - τριών ακινήτων που τα μετέτρεψαν σε Airbnb, και τώρα τα έχουν αναθέσει σε κτηματομεσιτικά γραφεία προκειμένου να μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν βάσει της παραδοσιακής μακροχρόνιας μίσθωσης.

Υπάρχει και μία ακόμη κατηγορία αυτή των μικρών επιχειρήσεων, με περιορισμένο αριθμό ακινήτων 10- 15, που ενδεχομένως μη κάνοντας τη σωστή επένδυση, οδηγήθηκαν ή οδηγούνται σε λουκέτο.

Τι αναζητούν οι μεγάλες εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Όπως όλα δείχνουν ένα μικρό «χρηματιστήριο» στήνεται γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, με αρκετές εταιρείες να διεκδικούν ποσοστό της πίτας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους χώρου, εταιρείες, που διαθέτουν προσωπικό με εξειδίκευση στη διαχείριση βραχυχρόνιων μισθώσεων, και το προηγούμενο διάστημα είχαν επιτύχει να δημιουργήσουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης, πλέον αναζητούν μικρά διαμερίσματα, γύρω στα 50 τμ, ανακαινισμένα, προκειμένου να αποφύγουν την επένδυση που θα έκαναν παρεμβαίνοντας στο ακίνητο.
Βασική προϋπόθεση είναι τα ακίνητα να βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους ξένους τουρίστες, όσο και τους εγχώριους επισκέπτες.

Ήδη πολλά, ανακαινισμένα, ακίνητα έχουν βγει στην αγορά με αποτέλεσμα οι εν λόγω επιχειρήσεις να έχουν να επιλέξουν από μία παλέτα διαμερισμάτων, χωρίς μάλιστα να δαπανήσουν χρήματα προκειμένου να τα διαμορφώσουν.

Βασικό πρόκριμα προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίαση και εν συνεχεία να τα εκμεταλλευτούν ως Airbnb, είναι οι ιδιοκτήτες τους να μειώσουν την αρχική τους τιμή. Σε αρκετές περιπτώσεις, πετυχαίνουν μείωση τιμής που κυμαίνεται από 15 έως 20%. Όπως λένε μεσίτες το προηγούμενο διάστημα είχαν αυξηθεί οι τιμές στις ενοικιάσεις και λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τώρα φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, πέφτουν μέσω του ίδιου χώρου, που στο παρελθόν τις εκτίναξε.

Την ίδια ώρα και οι οι επιχειρήσεις διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μειώνουν τις τιμές των διαμερισμάτων που διαθέτουν προκειμένου να τα καταστήσουν περισσότερο δελεαστικά στους εν δυνάμει πελάτες τους.

Σημειώνεται πως το διάστημα που διανύουμε αλλά και από την στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα για μετακινήσεις εντός της χώρας, ξεκίνησε μια κινητικότητα από Έλληνες επισκέπτες κυρίως για επαγγελματικούς λόγους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ