Skip to main content

Η νέα hot τάση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Πολυεθνικές αναζητούν σύγχρονους, μεγάλης επιφανείας, γραφειακούς χώρους αλλά δεν βρίσκουν - Πού στρέφονται οι Έλληνες developers

Στην αφετηρία ενός νέου κύκλου, αυξημένης ζήτησης, χωρίς όμως αντίστοιχη προσφορά βρίσκεται η αγορά, ποιοτικών, γραφείων της Θεσσαλονίκης. Όπως λένε καλά ενημερωμένοι κύκλοι της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση εστιάζεται από πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν σύγχρονους, υψηλών προδιαγραφών χώρους, τουλάχιστον 1.500 – 2.000 τμ προκειμένου να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις τους. Κάποιες μάλιστα από τις πολυεθνικες που έχουν μπει στο κυνήγι του… ιδανικού γραφείου, δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας, και ξεκινούν την αναζήτηση από τη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πως τέτοιοι χώροι είναι δυσεύρετοι στη Θεσσαλονίκη και δη στο κέντρο αυτής, που αποτελεί συνήθως την πρώτη επιλογή των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να στρέφονται τόσο στην ανατολική, όσο και στη δυτική πλευρά της πόλης αναζητώντας την τύχη τους.

Η εικόνα των γραφείων δείχνει, πάντως, να έχει δύο όψεις καθώς τα μεταχειρισμένα μικρά γραφεία, βρίσκονται επί μακρόν στα αζήτητα, μπαίνοντας και αυτά στη διαδικασία μετατροπής σε airbnb, ενώ την ίδια ώρα τα ποιοτικά, μεγάλα, σύγχρονα γραφεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα.  

Γνώστες της κτηματαγοράς λένε ότι δημιουργείται μία νέα hot τάση στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης,  καθώς πολυθυεθνικές από το χώρο της υγείας, των μεταφορών, των υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών, συρρέουν στην πόλη, αναζητώντας χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, εταιρεία από το χώρο των μεταφορών που αναζητούσε γραφεία μέχρι 4.000 τμ, ζήτηση που αποτέλεσε δύσκολη … αποστολή για το μεσιτικό γραφείο που κλήθηκε να την αναλάβει, καθώς τέτοιοι χώροι στη Θεσσαλονίκη, είναι δυσεύρετοι.

Τα ζητήματα που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι πέραν των υψηλών standards  που επιθυμούν να διαθέτουν οι γραφειακοί χώροι που θα επιλέξουν, είναι η το θέμα της ασφάλειας, του πάρκινγκ, αλλά και η γειτνίαση.

Νέα εποχή για τους developers
 
Την ίδια ώρα η αυξημένη ζήτηση για σύγχρονα, μεγάλης επιφάνειας γραφεία και η περιορισμένη προσφορά οδηγεί Έλληνες developers, να αναζητούν κτηριακούς χώρους προκειμένου να τους μετατρέψουν σε χώρους που θα απηχούν στις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων. Στο στόχαστρο τους είναι πέραν του πάντα δημοφιλούς κέντρου της πόλης, τόσο η ανατολική (σε αυτό συμβάλλει η επέκταση του αεροδρομίου Μακεδονία), όσο και η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Φιξ αλλά και στην οδό Παλαιού Σταθμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για τις πολυεθνικές πρόκριμα για να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν και τα έργα αναβάθμισης που υλοποιούνται στο λιμάνι της πόλης.