Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πωλείται ο θρυλικός Κόκορας στη Νεάπολη (φωτο)

Ένα καφέ-ουζερί, που χάραξε τη δική του ιστορία και αγαπήθηκε από το κοινό για πάνω από 70 χρόνια, αναζητά τον νέο του ιδιοκτήτη.

Έδωσε το όνομά του σε μια περιοχή, παντρεύοντας τη Νεάπολη με τις Συκιές. Ο λόγος για το ιστορικό μεζεδοπωλείο «Κόκορας» στην Επταπυργίου 1, που βάφτισε την ομώνυμη διασταύρωση στη συμβολή της οδού με την Ανδρέα Παπανδρέου. Πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γνωρίσει τον νέο του ιδιοκτήτη, που καλείται να βάλει το δικό του λιθαράκι στην ιστορία του θρυλικού Κόκορα.

Όπως σημειώνει στη Voria.gr ο Βενιαμίν Δαούτης, ο πιο πρόσφατος ιδιοκτήτης του Κόκορα, η καθημερινή αγάπη και προτίμηση του κόσμου, ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Η οικογένεια του Βενιαμίν Δαούτη συντρόφευε τους θαμώνες από το 1984 έως και το 2000, στη συνέχεια πέρασε σε άλλη ιδιοκτησία και έπειτα ο ίδιος επανήλθε στο μαγαζί από το 2018 έως το 2021, το οποίο, μετά από μια ανακαίνιση, το ξανασύστησε στο κοινό σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, διατηρώντας ωστόσο και τα κλασικά του στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγάπη του κόσμου προς τον χαρακτήρα του μαγαζιού δεν έσβησε ποτέ, ακόμα και μετά από μια σειρά συγκυριών που άλλαζε τα δεδομένα, όπως ο αντικαπνιστικός νόμος και στη συνέχεια τα απανωτά lockdowns. Ωστόσο, εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ συνεταίρων οδήγησαν στην απόφαση για το πωλητήριο. Όπως τονίζει, είναι στο χέρι του επόμενου ιδιοκτήτη να κρατήσει την επωνυμία της επιχείρησης, που γνώρισε δόξα, σπουδαίες στιγμές και την αγάπη ανθρώπων σε βάθη δεκαετιών.

Από την ίδρυσή του τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, ο Κόκορας διατήρησε το όνομα αλλά και τον καφενειακό του χαρακτήρα, μεγαλώνοντας γενιές Νεαπολιτών και Συκεωτών και δημιουργώντας ένα φιλόξενο και αγαπητό χώρο που ζήλευαν όλες οι συνοικίες της πόλης.

Ο Κόκορας γεννήθηκε στη σημερινή οδό Παπανδρέου, εκεί που σήμερα στεγάζεται το βενζινάδικο, λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο που βρίσκεται το μαγαζί. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μεταφέρθηκε στην οδό Επταπυργίου 1, στο ίδιο κτήριο που λειτουργούσε μέχρι πρότινος.

 

Η διασταύρωση του Κόκορα - Πήρε το όνομά της από το ιστορικό καφέ

 

Ο πρώτος που κράτησε το τιμόνι του μαγαζιού ήταν ο μπαρμπα-Λεωνίδας Κούτρης, γνωστός στους θαμώνες για τα νόστιμα σουτζουκάκια και τα σουβλάκια που σέρβιρε στο μαγαζί*, που από το ξεκίνημά του μέχρι προσφάτως λειτουργούσε ως μεζεδοπωλείο-καφενείο. Από τον κυρ Λεωνίδα, ο Κόκορας πέρασε σε διάφορα χέρια, κρατώντας ωστόσο τον χαρακτήρα του ακόμα και εν έτει 2021, γεγονός που τον ξεχώριζε από κάθε μαγαζί του είδους, δημιουργώντας αναμνήσεις στους παλιούς και περιέργεια στους νέους. 

Ο Κόκορας φυλά την ιστορία, τις συζητήσεις και τα μυστικά πολλών γενεών. Ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά, καθώς περνούσες, έβλεπες σε κάθε χρονική περίοδο, άτομα όλων των ηλικιών να τον επιλέγουν για τον πρωινό καφέ, το μεσημεριανό τσιπουράκι και το βραδινό ποτό. Δεν είνα τυχαίο ότι από τον Κόκορα έχουν περάσει επώνυμοι κάθε εποχής αφήνοντας εκεί το δικό τους στίγμα. Απογεύματα με ποδόσφαιρο, λάιβ βραδιές, πότε με ρεμπέτικα και πότε με πιο σύγχρονες μουσικές, ο Κόκκορας κρατούσε ζωντανή όλη τη γειτονιά σε καθημερινή βάση και ετοιμάζεται πλέον για τις νέες του περιπέτειες...

 

Ο Κόκορας - Πηγή: Facebook/Φωτογράφος: Κώστας Νέδος

 

*Αναφορά για τον πρώτο ιδιοκτήτη του Κόκορα γίνεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Νίγδελη «Δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο μεγάλος Καλλικρατικός δήμος».