Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πονοκέφαλος οι κλοπές ανακυκλώσιμων - Αναζητούνται οι μάντρες

Αναζητούνται οι μάντρες στις οποίες καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα που αφαιρούνται από τους κάδους - Επαφές Δημοτικής Αστυνομίας για κοινή δράση με ΕΛΑΣ

Η σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της κινητικότητας επανέφερε στο προσκήνιο και προβλήματα που απασχολούσαν έντονα τη Θεσσαλονίκη και τον κεντρικό δήμο.

Ένα από αυτά η «πειρατεία» των μπλε κάδων απορριμμάτων, όπου το τελευταίο περίπου διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση της λεηλασίας που δέχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες έχουν επανέλθει στους δρόμους τα άτομα που γυρίζουν στους δρόμους κυρίως του κέντρου με μεταλλικά καροτσάκια πάνω στα οποία τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα υλικά που κλέβουν μέσα από τους μπλε κάδους.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δαγκλής είναι σε συνεχή επαφή με τις αστυνομικές αρχές της πόλης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας των κάδων.

Στόχος, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Δαγκλής, δεν είναι τόσο τα άτομα, είτε αλλοδαποί είτε ημεδαποί, που λεηλατούν τους κάδους, όσο να εντοπιστούν οι μάντρες στις οποίες κατευθύνονται προκειμένου να πουλήσουν τα υλικά τις περισσότερες φορές για ένα μεροκάματο. «Κοιτάμε όλη τη διαδρομή από την πρώτη παράβαση που είναι η αφαίρεση των ανακυκλώσιμων μέσα από τους κάδους, μέχρι από την πηγή που θα φτάσουν τα υλικά, στον τελικό δηλαδή αγοραστή», υπογράμμισε ο κ. Δαγκλής.

Σημειώνεται ότι λίγο καιρό μετά που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τη διοίκηση του δήμου είχε καταθέση μήνυση κατά αγνώστων για τις κλοπές των ανακυκλώσιμων υλικών. Για το θέμα είχε επισκεφθεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενώ είχε έρθει σε επαφή με την εισαγγελία ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και σε αυτούς που κλέβουν αλλά και στους αποδέκτες του ανακυκλώσιμου υλικού, οι οποίοι ουσιαστικά δίνουν το κίνητρο στην κλοπή. Μέχρι σήμερα πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που ο δήμος έχει καταλήξει στα δικαστήρια για άτομα που έχουν συλληφθεί για κλοπή υλικών από τους μπλε κάδους.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Καθαριότητας αναζητά και άλλους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η πειρατεία των μπλε κάδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόταση που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα για την Πρόσκληση Α Τ-04 του προγράμματος για τις «Γωνιές Ανακύκλωσης με χρήση οικονομικού εργαλείου».