Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία υγειονομικών για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ - Τα αιτήματά τους

Οι υγειονομικοί που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα περάσουν από τα άλλα νοσοκομεία για να καταλήξουν στο ΥΜΑΘ

Για μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες στον χώρο της υγείας κάνουν λόγο οι υγειονομικοί στο πλαίσιο της καθιερωμένης διαμαρτυρίας πριν από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι υγειονομικοί ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9:00 από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο την πορεία διαμαρτυρίας, για να καταλήξουν στο ΥΜΑΘ αφού πρώτα περάσουν από τα άλλα νοσοκομεία της πόλης.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Γιώργος Δόντσιος, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν κυριολεκτικά στα όριά τους με προσωπικό ασφαλείας. Τόνισε ότι υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις οι οποίες όμως είπε καλύπτονται κατά ένα μέρος με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Υπογράμμισε δε ότι ιδιαίτερα στο Ιπποκράτειο υπάρχει το ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και άλλων ειδικοτήτων. «Υπάρχουν χειρουργεία που έφυγαν στον ιδιωτικό τομέα, άλλα που δεν γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη ότι πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που μη αντέχοντας, καταθέτουν αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που συνεπάγεται μειωμένες αποδοχές.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπογράμμισε ότι αν τα νοσοκομεία δεν ενισχυθούν άμεσα το χειμώνα η κατάσταση και λόγω του κορωνοϊού και της χαλάρωσης των μέτρων θα είναι πολύ δύσκολη.

«Ο πρωθυπουργός αύριο εγκαινιάζει τη ΔΕΘ για 4η και τελευταία φορά μέχρι τις εκλογές. Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό τις δεσμεύσεις του απέναντι στη δημόσια υγεία. Δουλεύουμε με 10 χιλιάδες λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουν αντικατασταθεί οι συνταξιούχοι, επτά χιλιάδες είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή», δήλωσε.

Οι υγειονομικοί ζητούν την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, μόνιμες θέσεις εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινές, αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, αλλά και την άρση της αναστολής των υγειονομικών, καθώς όπως λένε έχουν αλλάξει τα υγειονομικά δεδομένα.