Δευτέρα 17 Μαΐου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '36

Συγκέντρωση, πορεία και κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ για την επέτειο της εξέγερσης των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του '36

Συγκέντρωση και πορεία οργανώνει για αύριο Σάββατο το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, για την επέτειο της εξέγερσης των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του '36. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης:

«Την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την ήττα των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 9 Μάη , με συνάντηση εκπροσώπων εργατικών σωματείων που οργανώνει στις 10πμ το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του '36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Όλο και πιο επίκαιρο το περιεχόμενο και οι θυσίες των ηρώων εργατών/τριών σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία μεθοδεύουν τη μονιμοποίηση και επέκταση των «έκτακτων» μέτρων της πανδημίας για να φορτώσουν στους εργαζόμενους και αυτή την κρίση.

Με σύνθημα Οργάνωση - αντεπίθεση απέναντι στην επίθεση του «ορατού εχθρού» Η εργατική τάξη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί να πληρώσει ξανά!

Προετοιμαζόμαστε για την αντεπίθεση, δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς».

Σε κατάθεση στεφάνων στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ, θα προχωρήσει και η ΛΑΕ Θεσσαλονίκης, στις 11:00. 

Η σχετική ανακοίνωση:

«Στην ιστορία των εργατικών αγώνων και της ταξικής πάλης, πολλές σελίδες, βαμμένες με το αίμα των αγωνιστών, κουβαλώντας ακόμη το φορτίο της ψυχικής τους δύναμης, των ακλόνητων πιστεύω τους, του ανεκπλήρωτου δίκιου τους, ζωντανεύουν συχνά, αναζητώντας τη δικαίωσή τους στο σήμερα, διεκδικώντας μόνιμη και μοναδική θέση, στη συλλογική μνήμη. 

Μια απ αυτές τις ανεξίτηλες σελίδες, είναι και η 9η Μάη του 1936, (δυστυχώς έμελλε να ακολουθήσουν κι άλλοι, όπως ο Μάης του ΄63 και του ‘68), όπου οι απεργοί, εργάτες, τεχνίτες καπνεργάτες και αυτοκινητιστές, που βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας συλλογική σύμβαση εργασίας, βρέθηκαν απέναντι στη βία της χωροφυλακής του Μεταξά, με απολογισμό 20 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία κ.ά., ζητήματα που καταπατούνται βάναυσα σήμερα από το κεφάλαιο, με αφορμή και πρόφαση την οικονομική κρίση, κάποιοι αγωνίστηκαν και πλήρωσαν με το αίμα τους. Κι αυτό, είναι μια ακριβή παρακαταθήκη, η οποία δεν μας επιτρέπει να επιτρέψουμε αυτές, και άλλες κατακτήσεις, να γίνουν θυσία στο βωμό των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας και του κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ο Μάης του 2020 βρίσκει εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, με την οικονομία σε μια απροσδιορίστου ακόμη μεγέθους καταβύθιση, και τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, την εργασία, σε καρατόμηση. Δεν είναι τυχαίο ότι, τον προηγούμενο μήνα, Απρίλη 2020, είχαμε τις λιγότερες προσλήψεις από κάθε μήνα, κάθε χρονιάς, μετά τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και επιπλέον, είχαμε και ρεκόρ μετατροπών συμβάσεων, από πλήρη απασχόληση σε μερική, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Εργασίας.
Είναι φανερό ότι, για μια ακόμη φορά, οι ισχυροί του πλανήτη, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, ετοιμάζουν έναν νέο γύρο επίθεσης στον κόσμο της εργασίας, προκειμένου το κεφάλαιο να διατηρήσει τα κέρδη του ή να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και σε αυτήν την κρίση, και παράλληλα να εδραιώσει ένα καθεστώς γαλέρας στους εργασιακούς χώρους.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους νεκρούς εργάτες του Μάη του 36, αλλά και όσους έδωσαν το αγωνιστικό παρών εκείνες τις τραγικές και συνάμα ελπιδοφόρες μέρες, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ, αύριο Σάββατο, 9 Μάη, στις 11.00΄π.μ.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, άνεργους, μετανάστες, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων και να συνεχίσουμε την ένδοξη ιστορία της εργατικής τάξης, πατώντας πάνω στα χνάρια των πιο λαμπρών στιγμών της, δίνοντας ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες, χωρίς υπαναχωρήσεις και ενδοτικότητες, μέσα από μια νέα, αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανακοπή των επερχόμενων νέων επιθέσεων, την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονιακών διατάξεων, και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τα ψήφισε, τα εφάρμοσε, τα στηρίζει».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ