Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας από σπουδαστές ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ την Παρασκευή

Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται για τον νέο νόμο που όπως υποστηρίζουν «υποβιβάζει το πτυχίο τους» - Η πορεία θα κατευθυνθεί στο ΥΜΑΘ

Πορεία διαμαρτυρίας για τον «υποβιβασμό των πτυχίων τους με το νέο νομοσχέδιο» θα πραγματοποιήσουν σπουδαστές από όλα τα ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ και ΚΕΤΕΚ της χώρας την Παρασκευή στις 11:00 από το Άγαλμα Βενιζέλου προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι σπουδαστές αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους πως «οι απόφοιτοι της "τάξης µαθητείας" αποκτούσαν έως τώρα πτυχίο επιπέδου EQF5 και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ πτυχίο ειδικότητας, επιπέδου EQF4, επαγγελµατική εµπειρία καθώς και συντάξιµα ένσηµα µε ιατροφαρµακευτική περίθαλψη για όσο διάστηµα πραγµατοποίησαν πρακτική άσκηση. Όμως, ο νέος νόμος (Ν. 4763/2020 - ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ σε µεταγυµνασιακή κατάρτιση ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 κατόπιν, µάλιστα, πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ».

Σημειώνεται πως οι ίδιοι είχαν αποστείλει τον Μάρτιο και επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας κοινοποιούμενη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με την οποία ζητούσαν να κατατεθεί άµεσα προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία τροπολογία στο ν. 4763/2020 σύµφωνα µε την οποία: «…οι µαθητές που φοιτούν κατά την ψήφισή του παρόντος στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους βάσει του καθεστώτος µε το οποίο έχουν εισαχθεί».