Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου (φωτο+vid)

Πορεία διαμαρτυρίας για τον Ζακ με σύνθημα «οι δολοφόνοι στη φυλακή και η ομοφοβία στο περιθώριο» και «οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει»

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όπως και αντιρατσιστικές, αριστερές, φεμινιστικές και ελευθεριακές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία «Justice4Zak/Zackie» κατέβηκαν απόψε στους δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να ζητήσουν «δικαιοσύνη για τον θάνατό του».

Οι διαδηλωτές ζήτησαν για ακόμα μια φορά να καταδικαστούν οι υπαίτιοι για τη δολοφονία του Ζακ αλλά και να αποδοθεί δικαιοσύνη, καλώντας, παράλληλα, όλον τον κόσμο να γίνει αυτός η φωνή του.

«Τρία χρόνια μετά και οι αγώνες για τη δικαίωση συνεχίζονται», τόνισαν οι παρευρισκόμενοι την ώρα που στον χώρο πωλούνται μπλούζες, κονκάρδες και συναφή αντικείμενα για την ενίσχυση των δικαστικών εξόδων.

Με το σύνθημα «οι δολοφόνοι στη φυλακή και η ομοφοβία στο περιθώριο» και «οργή και θλίψη η Zackie θα μας λείψει» προχώρησαν στο οδόστρωμα της Εγνατίας. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας κινήθηκαν παράλληλα με την πορεία.



Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος βρέθηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος και ο τρόπος που βρέθηκε εκεί. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από τη τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή. Από ένα βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ο 33χρονος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από τη σπασμένη τζαμαρία, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν το περιστατικό αμέτοχοι.

Ένα δεύτερο βίντεο έδειξε τη συνέχεια, όπου ο Ζακ, αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία, δέχεται τις πρώτες βοήθειες, αλλά δέχεται και μια κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο. Στη συνέχεια αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και ακινητοποιείται από άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.




Ίδια συγκέντρωση μνήμης πραγματοποιήθηκε και στο σημείο της δολοφονίας του στην οδό Γλάδστωνος πίσω από την πλατεία Κάνιγγος.

Η πορεία κατέληξε στο σημείο εκκίνησής της, στο άγαλμα Βενιζέλου, αφότου στάθηκαν για λίγο μπροστά από το ΑΤ Λευκού Πύργου και φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν παρατεταμένοι. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν επί της Εγνατίας, της οδό Εθνικής Αμύνης και της Τσιμισκή.