Skip to main content

Κάλεσμα 13 φοιτητικών συλλόγων για πορεία την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Σε πορεία στις 2/10 στις 19:00 καλούν δεκατρείς φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Κάλεσμα σε διαδήλωση στις 2/10 στις 19:00 στην Αγία Σοφίας εξήγγειλαν δεκατρείς φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Παράλληλα ζητούν πύκνωση δρομολογίων, στέγαση σε φοιτητές, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, σίτιση οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικού, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΦΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και ΣΟΦΕΘ.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρει συγκεκριμένα:

«Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου και δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα αμφιθέατρα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της το μόνο που κάνει είναι συστάσεις για χρήση μάσκας από τους φοιτητές, έδωσε ένα μηδαμινό κονδύλι που δεν κάλυπτε ούτε τις ελλείψεις που προϋπήρχαν στα πανεπιστήμια –συγκεκριμένα στο ΑΠΘ αντιστοιχούνται 41 νέα μέλη ΔΕΠ(!) – και δεν κάνει κουβέντα για αύξηση της χρηματοδότησης, πρόσληψης επαρκούς διδακτικού προσωπικού, προσωπικού για την καθαριότητα και για μέτρα που θα διασφαλίσουν συνολικά την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων.

Η πρυτανεία και οι διοικήσεις από την άλλη, ενισχύουν αυτή την κατάσταση, δεν κάνουν λόγο για τις ανάγκες των πανεπιστημίων ενώ την ίδια ώρα που οι φοιτητές είναι στον αέρα και δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν με το που ανοίξουν τα πανεπιστήμια, συζητάνε για πανεπιστημιακή αστυνομία και αφήνουν νηστικούς φοιτητές, ανοιγοκλείνοντας τη λέσχη. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του πρύτανη στο Foroum της ΔΕΘ-Helexpo για «πανεπιστήμιο που βγήκε πιο δυνατό μετά την πανδημία» και για «δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν είναι πανεπιστήμιο παραγωγής κέρδους». Η τηλεκπαίδευση απέτυχε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, τα διδακτικά κενά που δημιουργήθηκαν δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, οι φοιτητές έβαλαν πάλι το χέρι στην τσέπη για τον απαραίτητο εξοπλισμό, όσοι δεν τα κατάφεραν αποκλείστηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία και τώρα μένουν χωρίς φαγητό για τα κέρδη των εργολάβων.

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Τα ιδρύματα χρειάζονται τώρα γενναία χρηματοδότησή για να καλυφθούν αυτές οι πάγιες ανάγκες. Ειδικά τώρα, υπό συνθήκες πανδημίας, πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι να εξασφαλιστούν τακτικές απολυμάνσεις, να προσληφθεί μόνιμο καθηγητικό προσωπικό, προσωπικο για την καθαριότητα και διάφοροι χώροι να διαμορφωθούν κατάλληλα για τις διαλέξεις, για να μπορέσουν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα. Τέτοιοι χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι ή χρησιμοποιούνται για ελάχιστες διαλέξεις, ενός μόνο τμήματος ανά σχολή, είναι:

⦁    το αμφιθέατρο Εμπειρίκος στη ΣΘΕ,
⦁    το αμφιθέατρο Α και Β στη Νέα Φιλοσοφική και το αμφιθέατρα της Νέας Πτέρυγας στη φιλοσοφική,
⦁    το αμφιθέατρο Δ στην ιατρική που γίνονται μόνο μαθήματα ενός μεταπτυχιακού,
⦁    το αμφιθέατρο Παναγιωτόπουλος και το αμφιθέατρο της πολυτεχνικής.
Όλοι αυτοί οι χώροι άμεσα να αξιοποιηθούν για να μη συνωστίζονται οι φοιτητές σε μικρότερες αίθουσες και παράλληλα:
⦁    Να διαμορφωθούν αίθουσες τελετών, συνεδριακοί χώροι και περίπτερα της ΔΕΘ για τον ίδιο λόγο.
⦁    Να αξιοποιηθούν και τα κτίρια που είναι ιδιοκτησία του ΑΠΘ και ενοικιάζονται σε τρίτους, όπως το παλιό κτήριο του τμήματος δημοσιογραφίας επί της Λεωφόρου Νίκης.
⦁    Άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια για να γίνουν απολυμάνσεις στα κτήρια.
⦁    Να γίνουν προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού για να μπορούν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός.
⦁    Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες!

Για τη δια ζώσης διδασκαλία απαιτούμε:
⦁    Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού έτσι ώστε τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δια ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.
⦁    Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους φοιτητές.
⦁    Αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων που είναι αχρησιμοποίητα ή χρησιμοποιούνται από ένα τμήμα μόνο σε κάθε σχολή και των αιθουσών τελετών όπου υπάρχουν, συνεδριακών κέντρων με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους.

Απαιτούμε:
⦁    Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, σίτιση στις εστίες.
⦁    Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Υπενοικίαση ξενοδοχείων με κρατική ευθύνη έτσι ώστε να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση  στην εστία και δεν χωράνε. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
⦁    Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Προχωράμε σε:
Μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα την Παρασκευή 2/10 στις 19.00 στην Αγίας Σοφίας».