Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς διαμορφώνεται το κλίμα στους περιφερειακούς δήμους

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ των επικείμενων δημοτικών εκλογών του Μαΐου στους εννέα περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης

Γράφει ο Σαλονικιός

Λόγω τριημέρου, είπα να κάνω μια βόλτα στο πολεοδομικό συγκρότημα, έτσι, για να πάρω κλίμα ενόψει δημοτικών εκλογών. Και ως γνωστόν το κλίμα το αντιλαμβάνεσαι στις πλατείες και στα καφενεία, εκεί είναι οι καλύτερες «δημοσκοπήσεις». Δεν αναφέρομαι φυσικά στον κεντρικό δήμο, εκεί, με τον πληθωρισμό υποψηφιοτήτων ούτε οι κανονικές δημοσκοπήσεις μπορούν ακόμη να ξεδιαλύνουν ανάμεσα σε ποιους θα δοθεί η μάχη του δεύτερου γύρου, αν και, σιγά σιγά, προς το τέλος του μήνα, θ’ αρχίσει κι εκεί να ξεκαθαρίζει το πράγμα. Όμως, στους περιφερειακούς δήμους, όπου υπάρχει «κέντρο», δηλαδή, σημείο στο οποίο μαζεύεται ο κόσμος, σ’ αυτούς τους δήμους μπορείς να σφυγμομετρήσεις.

Να ξεκινήσω από δυτικά, από τον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Τα ονόματα που συζητούνται περισσότερο είναι του νυν δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου και του Γιώργου Κυριλλίδη. Ο πρώτος φαίνεται να έχει σημαντική δυναμική, φίλοι του εμφανίζονται σίγουροι για εκλογή από την πρώτο γύρο. Όμως, και ο Κυριλλίδης ο οποίος αυτή τη φορά συσπειρώνει σχεδόν το σύνολο της κεντροαριστεράς, εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με το 2014 και φιλοδοξεί ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Δίπλα, στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου η μάχη εμφανίζεται εξαιρετικά αμφίρροπη. Ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς, απ’ ότι κατάλαβα, οι δημότες δεν πετούν τη σκούφια τους για το έως τώρα έργο του. Επιπλέον, απέναντί του έχει ένα από τα βασικότερα στελέχη του συνδυασμού του τον Γιάννη Καμαρινό ο οποίος «περνάει» στον κόσμο. Το τρίτο όνομα που συζητείται, λιγότερο πάντως από τους άλλους δύο, είναι αυτό του Κλεάνθη Μανδαλιανού ο οποίος προέκυψε από τη σύμπραξη δύο παρατάξεων, του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου φαίνεται να είναι υπόθεση της κεντροδεξιάς.

Στον δήμο Παύλου Μελά τη μάχη για τον δεύτερο γύρο θα δώσουν απ’ ότι φαίνεται τέσσερις υποψήφιοι. Είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ο οποίος φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα. Είναι επίσης ο Γιώργος Λίλτσης, η Σίσσυ Φραγκοπούλου και ο Δημήτρης Δεληγιάννης των οποίων η δυναμική διαφοροποιείται, αναλόγως της γειτονιάς που περιδιαβαίνεις (Σταυρούπολη, Ηλιούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία). Η μάχη θα είναι πάντως, ενδιαφέρουσα.

Βορειότερα, στο Ωραιόκαστρο οι υποψηφιότητες είναι αρκετές και η μάχη προβλέπεται ιδιαιτέρως αμφίρροπη. Ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης έχει κάποια θεματάκια, αν κατάλαβα καλά ή, για να το πω διαφορετικά, δεν είναι στα πάνω του, αλλά παραμένει μέσα στο παιχνίδι. Θέση στον δεύτερο γύρο διεκδικούν οι Παντελής Τσακίρης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Παντελής Σκαρλάτος. Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν καθώς οι υποψήφιοι είναι επτά, αν τους μέτρησα σωστά και επιπλέον, από χωρίον εις χωρίον το κλίμα είναι αρκετά διαφορετικό.

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, προς το αμιγώς πολεοδομικό συγκρότημα, στον δήμο Νεάπολης Συκεών, στα καφενεία ακούς κυρίως τρία ονόματα. Του νυν δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, του Ηλία Ζάχαρη ο οποίος υποστηρίζεται από τη ΝΔ και του Λάζαρου Ωραιόπουλου, πασόκου μεν, αλλά υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα είναι σαφώς υπέρ του Δανιηλίδη, όμως η υπόθεση δεύτερος γύρος παραμένει ανοιχτή και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος από τους Ζάχαρη και Ωραιόπουλο θα βγει δεύτερος.

Δίπλα, στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη διατηρεί την υψηλή δυναμική της, με ισχυρή πιθανότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο. Φιλοδοξία να την ανακόψουν εκδηλώνουν η Ελένη Ρουσάκη η οποία υποστηρίζεται από την κεντροαριστερά και ο Γιώργος Αντωνόπουλος που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο τους, πάντως, δεν φαίνεται να είναι εύκολο.

Ανατολικότερα, στον πεζόδρομο της Κομνηνών, στην Καλαμαριά, το θέμα που κυριαρχεί στα ανοιξιάτικα πηγαδάκια είναι ποιος από τους υποψήφιους θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον νυν δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, εάν βεβαίως υπάρξει δεύτερος γύρος. Πάντως, μεγαλύτερη δυναμική φαίνεται να εμφανίζουν ο Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Άρης Τεμεκενίδης. Το άλλο θέμα που συζητείται είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μετά τις άστοχες επιλογές και κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Στην πολύβουη κεντρική πλατεία της Θέρμης τα πολιτικά πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν. Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος δείχνει να έχει δυναμική εκλογής από την πρώτη Κυριακή, αν και στη δημοτική ενότητα των Βασιλικών δείχνει να έχει κάποια θεματάκια. Καλή παρουσία στη Θέρμη, αλλά κάπως αδύναμη σε Βασιλικά και Μίκρα εμφανίζεται η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Τσεφτελίδου. Αντιθέτως δεν δείχνει να τραβάει ιδιαιτέρως ο υποψήφιος της ΝΔ Χρήστος Φάσσας.

Τέλος, στον δήμο Θερμαϊκού το παιχνίδι μοιάζει αρκετά αμφίρροπο. Αν έπιασα σωστά το κλίμα, σε Περαία, Επανομή και Μηχανιώνα, η μάχη θα δοθεί κυρίως ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη και στον Γιώργο Τσαμασλή, όπως δηλαδή και το 2014, μόνο που αυτή τη φορά ο Μαυρομάτης δεν φαίνεται να είναι τόσο άνετος.