Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς γίνεται η επεξεργασία λυμάτων - Βίντεο από τις εγκαταστάσεις

Η πρωτοποριακή ανίχνευση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε πέντε στάδια - Δείτε βίντεο από τις εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου μέτρησης ιικού φορτίου των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η EΡΤ3.

Η πρωτοποριακή ανίχνευση του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σε πέντε στάδια. Όλα όμως ξεκινούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ στην περιοχή της Σίνδου, δίπλα από τον Γαλλικό ποταμό, σε έκταση 400 στρεμμάτων, όπου καταλήγουν καθημερινά 160.000 κυβικά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνεργείο της εταιρείας λαμβάνει δείγματα που πηγαίνουν για ανάλυση στο χημείο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΕΟΔΥ στις 6 Απριλίου, το ιικό φορτίο στην πόλη, ήταν αυξημένο κατά 56%, οι επόμενες μετρήσεις όμως έδειξαν μείωση του SARS-Cov2 στα λύματα που έφτασε σταδιακά, σύμφωνα με το ΑΠΘ, στο -26%.

Η συνεργασία του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, όσον αφορά στην επεξεργασία των λυμάτων, έχει αρχίσει πολύ πιο πριν από τον κορωνοϊό, αφού το επιστημονικό προσωπικό μελετούσε άλλες τάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Τώρα, το επόμενο στάδιο είναι η περαιτέρω ανίχνευση του covid-19, με στόχο την πλήρη αποτύπωση της διασποράς του στην κοινότητα.

Μετά την έξαρση της πανδημίας, οι μετρήσεις είναι καθημερινές και τα στοιχεία που συλλέγονται αποτελούν πολύτιμο εργαλείο αναφορικά με τον έλεγχο της διασποράς του ιού, αφού αποτυπώνουν την εικόνα της πανδημίας στο κοντινό μέλλον.