Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες δίνουν φτερά στους νέους να πετάξουν προς την ανεξαρτησία

Η Εύα-Μαρία Σαρηγιαννίδου και η Γεωργία Τσιαμαντά βρίσκονται πίσω από το «Βρες Φτερά», που βοηθάει τους «αόρατους νέους» της Θεσσαλονίκης.

Φτερά προς την οικονομική ανεξαρτησία και την εισαγωγή στην αγορά εργασίας προσπαθεί να δώσει μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στα νέα παιδιά που φεύγουν από φορείς παιδικής προστασίας της Θεσσαλονίκης και κάνουν το πρώτο βήμα προς την ενήλικη ζωή. Τα παιδιά αυτά δεν έχουν μεγαλώσει σε μία τυπική οικογένεια, πολλές φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, συνήθως προέρχονται από ένα αδύναμο έως και ανύπαρκτο εκπαιδευτικό περιβάλλον και στην ενήλικη ζωή τους δυσκολεύονται να βρουν και να διατηρήσουν δουλειές, οι οποίες απαιτούν ένα σύνολο οικονομικών, τεχνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Η Εύα-Μαρία Σαρηγιαννίδου και η Γεωργία Τσιαμαντά είναι δύο δυναμικές γυναίκες που, εκτός των εργασιακών τους υποχρεώσεων, έχουν υπάρξει για χρόνια εθελόντριες σε ιδρύματα και γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εύρεση εργασίας και στην ορθή διαχείριση των χρημάτων τους. Μαζί αποφάσισαν να προσπαθήσουν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, συνδυάζοντας τις γνώσεις τους για την αγορά εργασίας και δημιούργησαν μία ΑΜΚΕ με την επωνυμία «Βρες Φτερά».

Ο πυρήνας των δράσεων του «Βρες Φτερά» είναι τριπλός. Ο πρώτος αφορά την ενηλικίωση των παιδιών που βρίσκονται στους φορείς παιδικής προστασίας, ο δεύτερος είναι σε συνεργασία με το Infinity Greece και σχετίζεται με την ορατότητα στην απασχολησιμότητα των νέων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Τέλος, η τρίτη δράση είναι workshops (εργαστήρια) για την επανάχρηση υφασμάτων ως έναν χώρο αποδοχής για την κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Το «Βρες Φτερά» βασίζεται στη λογική της κυκλικής οικονομίας και για αυτόν τον λόγο οι τρεις πτυχές-δράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δράση αφορά τα παιδιά που είτε σύντομα θα φύγουν (16+) είτε φεύγουν απο φορείς παιδικής προστασίας και προσπαθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά, που δεν έχουν μεγαλώσει στο περιβάλλον μίας τυπικής οικογένειας και ως εκ τούτου δεν νιώθουν την ίδια ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, όπως άλλοι συνομήλικοι τους, αντιμετωπίζονται ως «αόρατα». Πρόκειται για μία αντιμετώπιση την οποία βιώνουν και τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (δεύτερη δράση) όταν προσπαθούν να βρουν εργασία και συχνά κρίνονται από την εξωτερική τους εμφάνιση και άλλους παράγοντες που δεν αποτελούν όμως ουσιαστικό κριτήριο για τις δυνατότητές τους.

Η επανάχρηση υφασμάτων είναι μία δράση με περιβαλλοντικό αντίκτυπο και μηδαμινό ενεργειακό αποτύπωμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των νέων (τρίτη δράση). Στο «Βρες Φτερά», εθελοντές επαναχρησιμοποιούν υφάσματα για τη δημιουργία των γνωστών κουρελούδων και άλλων αντικειμένων, τα οποία μπορούν να πουληθούν σε e-shop. Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίες στις οποίες μπορούν να απορροφηθούν οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων του «Βρες Φτερά».

Ο πυρήνας των δράσεων της ΑΜΚΕ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τα προγράμματα θα διαρκέσουν περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές γύρω από τον οικονομικό αλφαβητισμό και τις βασικές τεχνικές επικοινωνίας. Αυτό θα γίνει προσομοιάζοντας θέσεις εργασίας, όπως αυτές σε ένα e-shop. 

Μιλώντας στη Voria.gr, η Εύα-Μαρία Σαρηγιαννίδου, συνιδρύτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας του «Βρες Φτερά», που πριν λίγες εβδομάδες εξασφάλισε και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εξηγεί το όραμα πίσω την ΑΜΚΕ και τα πρώτα βήματα της εταιρείας.

«Στόχος του «Βρες Φτερά» είναι να εξαμαλύνει την ενηλικίωση και την οικονομική χειραφέτηση των παιδιών που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και είναι μεγαλύτερα των 16 ετών. Είναι, δηλαδή, πολύ κοντά στο να ενηλικιωθούν και η δημιουργείται η επιτακτική ανάγκη για την οικονομική ανεξαρτησία. Η ΑΜΚΕ έχει ως στόχο να προσφέρει στα παιδιά τα φτερά να πετάξουν προς τους στόχους τους και στη ζωή που θέλουν να κατακτήσουν», τονίζει η κ. Σαρηγιαννίδου και προσθέτει: «Και εγώ και η Γεωργία είχαμε στο παρελθόν ασχοληθεί εθελοντικά και είχαμε προσφέρει τις υπηρεσίας μας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας. Μέσα από αυτήν την ενασχόλησή μας είδαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τα παιδιά, όταν φτάνουν στην ηλικία των 18 ετών και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους, να υπάρχει ένας τρόπος υποστήριξής τους, για να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά. Αυτή είναι και μία ιστορία που την έχουμε ζήσει όλοι, όταν γίνεται, δηλαδή, κάποιος 18 χρονών και πρέπει ξαφνικά να ζήσει μόνος, να διαχειριστεί περισσότερα χρήματα ενδεχομένως και να αναλάβει και μέρος της οικονομικής ευθύνης. Όλα αυτά, όταν έχουμε οικογένεια ή ένα έστω τυπικό πλαίσιο, κάπως διευθετούνται. Τα ιδρύματα, όμως, με πολύ κόπο αναλάμβάνουν αυτόν τον ρόλο, λόγω των (χαμηλών) χρηματοδοτήσεων και της έλλειψης προσωπικού. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να εξαμαλύνουμε αυτό το κενό και τα παιδιά αυτά να μπορέσουν να βρουν το υποστηρικτικό πλαίσιο». Σημειώνεται πώς έχει γίνει ήδη ένας γύρος συνομιλιών με ιδρύματα της πόλης και μέσω της χρημαδότησης του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, το «Βρες Φτερά» θα επιταχύνει τις δράσεις του από τον Σεπτέμβριο του 2022. 

 

Η Γεωργία Τσιαμαντά είναι η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είναι δηλαδή αυτή που αναλαμβάνει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της σχετικά με τις δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω και σχετίζονται με την εισαγωγή στην αγορά εργασίας. «Μέσα από την προηγούμενη εμπειρία μας είδαμε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες, ο μαθηματικός και χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός καθώς και οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι κάποια στοιχεία απαραίτητα σε οποιαδήποτε δουλειά επιλέξει ένας νέος άνθρωπος. Για αυτόν τον λόγο δώσαμε βάση σε αυτούς τους πυλώνες και εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους πάνω σε αυτά», σημειώνει η κ. Τσιαμαντά στη Voria.gr και προσθέτει ότι «αυτό που είδαμε μέσα από την εμπειρία μας στους φορείς παιδικής προστασίας είναι ότι τα παιδιά, ειδικά αυτά που έρχονται από ένα λίγο πιο αδύναμο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, δυσκολεύονται πάρα πολύ και φοβούνται σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση. Εμείς θέλουμε να άρουμε αυτόν τον φόβο και να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που είναι βιωματικό και κοντά στις ανάγκες τους...Προσπαθούμε να φέρουμε όλη την εκπαίδευση στα μέτρα των παιδιών και όχι να τα βάλουμε σε ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τις ίδιες μεθόδους και την ίδια τακτική που είχαν στο σχολείο και η οποία δεν λειτούργησε».

Συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα, το «Βρες Φτερά» υλοποίησε και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πωλητών/τριών λιανικής σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα βασίστηκε στις πτυχές της εταιρείας και αφορούσε στην κατάρτιση νέων (18-29 ετών) σε ρόλους πωλητών και πωλητριών για καταστήματα λιανικής, τουριστικών επιχειρήσεων (σερβιτόροι/ες και υπάλληλοι υποδοχής) και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, σερβιτόροι/ες, κέντρα αισθητικής κλπ). Μέσω του προγραμμάτος, νέοι που θέλουν να εισαχθούν στην αγορά εργασίας μπόρεσαν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις, οι οποίες δεν διδάσκονται τυπικά στα σχολεία. Τέτοιες γνώσεις είναι, μεταξύ άλλων, ο υπολογισμός των αποδοχών του κάθε ατόμου, το κλείσιμο ταμείου, η δημιουργία και οργάνωση αρχείων στο Google Drive και άλλα.

«Χρειαζόμαστε ευκαιρίες στα μέτρα του κάθε ατόμου»

Η Γεωργία Τσιαμαντά εξηγεί πως αν και θεωρητικά υπάρχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολλές από αυτές δεν ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και στις ανάγκες όλων των νέων, ιδίως αυτών που δεν έχει από πίσω τους άτομα, όπως είναι οι γονείς, για να τους στηρίξουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορέσουν όλοι οι νέοι να αποκτήσουν τα δικά τους φτερά και να επιτεύξουν τα όνειρά τους, οποια και αν είναι αυτά. «Στόχος μας δεν είναι να τους βρούμε  δουλειά (σσ στα παιδιά που φεύγουν από ιδρύματα) ή να τους πούμε τι να κάνουμε, αλλά να τους δώσουμε τα εφόδια και την υποστήριξη που χρειάζονται για να ανοίξουν μόνα τους τα φτερά τους και να καταφέρουν να κατακτήσουν αυτό που τους αξίζει και αυτό που θέλουν και ονειρεύονται να κάνουν. Εμείς θέλουμε να τους αφήσουμε να ανακαλύψουν μόνοι τους τον δρόμο τους και όχι να τους καθοδηγήσουμε στο τι πρέπει να επιτύχουν. Ευκαιρίες υπάρχουν πολλές, αλλά χρειαζόμαστε ευκαιρίες στα μέτρα του κάθε ατόμου... Θέλουμε να κατανοήσει η κοινωνία ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι και ότι μέσω της διαφορετικότητάς μας ο καθένας μπορεί να προσφέρει πολλά σε ένα σύνολο».