Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς να προστατέψετε τα αδέσποτα από τον καύσωνα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα έχουν εξίσου σημαντικές συνέπειες και στην υγεία των αδέσποτων ζώων - Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

της Καλλιόπης Καλύμνιου

Το κύμα του καύσωνα που πλήττει αυτήν την περίοδο τη Θεσσαλονίκη, και φυσικά όλη τη χώρα, έχει οδηγήσει πολλούς τους δήμους της πόλης να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Παράλληλα, όμως, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία των αδέσποτων της πόλης.

Διαβάστε - Δήμοι Θεσσαλονίκης: Κλιματιζόμενοι χώροι, πισίνες, νερά τα μέτρα για τον καύσωνα

Από τη φιλοξενία ή την αναδοχή ενός αδέσποτου έως ότου λήξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μέχρι την απλή προσφορά καθαρού πόσιμου νερού, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να παρέχουν μία χείρα βοηθείας προς τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς τους.

Αρχικά, οι πολίτες μπορούν να έχουν μερικά μπολάκια με φρέσκο νερό σε σημεία όπου υπάρχει σκιά, ώστε να διασφαλίζεται η ενυδάτωση των αδέσποτων. Παράλληλα, συνίσταται να μην ταϊζουν οι πολίτες βαριά γεύματα τους σκύλους ή γάτες της περιοχής κατά τις ώρες που υπάρχει έντονη ζέστη.

Θερμοπληξία ζώων λόγω καύσωνα

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα δίνουν σημαδία που φανερώνουν την κατάσταση της υγείας τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα σημάδια της θερμοπληξίας, τα οποία μπορούν να «προδώσουν» ότι ένα αδέσποτο χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Το πιο βασικό και χαρακτηριστικό σημάδι είναι ο λήθαργος, ο οποίος μαρτυρά, ιδίως σε σκύλους, αλλά και σε γάτες, ότι η ζέστη και ο ήλιος έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το αδέσποτο ζώο. Παράλληλα, ανησυχητικά είναι και συμπτώματα όπως βαθύ λαχάνιασμα, έλλειψη συντονισμού και η ανικανότητα να σηκωθεί το ζώο, μεταξύ άλλων. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικό ο πολίτης να επικοινωνήσει με κάποιο κτηνιατρείο ή με τον δήμο ή με κάποιο σωματείο/φιλοζωική οργάνωση, ώστε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στο ζώο.

Η Ελένη Γραμματικοπούλου, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Αδέσποτος Πλανήτης», που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου-Εξοχής, μιλάει στη Voria.gr σχετικά με το πώς το σωματείο διασφαλίζει την υγεία των αδέσποτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Φωτογραφία από το facebook του «Αδέσποτου Πλανήτη»

«Εμείς κάνουμε γύρες κάθε μέρα στην περιοχή, αλλά είμαστε και από τους τυχερούς επειδή έχουμε πολλά δέντρα. Βεβαίως, παντού υπάρχουν νερά, τα οποία οι εθελοντές ανά τέσσερις ώρες ανανεώνουμε στις έξω περιοχές». Παράλληλα, η κ. Γραμματικοπούλου επισημαίνει ότι οι εθελοντές βάζουν το φαγητό και το νερό των αδέσποτων ζώων κάτω από σκιά και τα ζώα δεν μετακινούνται πολύ από τις 11.00 μέχρι τις 17.00 η ώρα. Σημειώνεται ότι οι εθελοντές δεν ταΐζουν εκείνες τις ώρες τα ζώα, για την προστασία τους.

Η κ. Γραμματικοπούλου αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, τουλάχιστον για το σωματείο του «Αδέσποτου Πλανήτη», και ως εκ τούτου η φιλοζωική λειτουργεί αυτόνομα, απαντώντας στις κλήσεις των πολιτών για στειρώσεις και παροχή βοήθειας σε αδέσποτα, ίδιως της περιοχής. Μάλιστα, η κ. Γραμματικοπούλου αναφέρθηκε σε χθεσινό περιστατικό, όπου κλήθηκε η φιλοζωική να παράσχει βοήθεια εν μέσω καύσωνα σε αδέσποτο με σοβαρό δερματικό πρόβλημα, καθώς ο περισυλλογέας του δήμου ήταν σε διακοπές και δεν υπήρχε αντικαταστάτης!

Τα αδέσποτα του δήμου Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε μία σειρά από μέτρα στην προσπάθεια διασφάλισης της υγείας των αδέσποτων ζώων του. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης μιλάει στη Voria.gr σχετικά με αυτές τις πρωτοβουλίες του δήμου.

«Εκτός από το φαγητό που βάζουμε σε διάφορα σημεία, έχουμε και σε πάρα πολλά σημεία με νερό. Τα σημεία που βρίσκονται τα αδέσποτα είναι γνωστά, ξέρουμε δηλαδή πού είναι, και πάμε και βάζουμε νερό για να μπορούν να πίνουν νεράκι και να μεριμνήσουμε ώστε να μην έχουν προβλήματα. Παράλληλα, έχουμε βάλει και σε διάφορα σημεία ποτίστρες».

Τα μπολ τοποθετήθηκαν στη Νέα Παραλία, στο Μέγαρο Μουσικης, στο πάρκο Φωκά, στον  Ναυτικό όμιλο, στο Μακεδονία Παλλάς, στο πάρκο Ξαρχάκου, στην πλατεία Ναυαρίνου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Ροτόντα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στην πλατεία Εμπορίου αλλά και στη Βαλαωρίτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο περιστατικό στον δήμο Θεσσαλονίκης με αδέσποτο ζώο λόγω καύσωνα, ωστόσο ο δήμος έχει προβλέψει και για αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό κι έχει εκπονήσει πρόγραμμα αποκλειστικά για τα αδέσποτα.

Αν κάποιος πολίτης παρατηρήσει ότι ένα ζώο που χρήζει βοήθειας, μπορεί να καλέσει με το τμήμα κτηνιατρικής του δήμου Θεσσαλονίκης στον αριθμό 2310206900 (κεντρικό-εκτροπή 24/7) και στο 2313318717. Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να παρέχει κι ο «Αδέσποτος Πλανήτης» στα ζωά που το χρειάζονται. Μπορείτε να καλέσετε την υπεύθυνη του σωματείου στο 6970195672. Επίσης, μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια στον «Αδέσποτο Πλανήτη» εδώ.