Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς σχολιάζουν τα μέτρα στήριξης άνθρωποι της εστίασης

Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν επιδότηση ενοικίου και κατάργηση επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μετά την ανακοίνωση των με΄τρων.

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση με φόντο τους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα λόγω της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων του κορωνοϊού, «δεν είναι αρκετά» σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε σχετικά Έξι μέτρα στήριξης εργαζομένων: Αναστολές χωρίς απολύσεις και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Συγκεκριμένα ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

Όπως λέει στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «το εν λόγω μέτρο είναι πάγιο αίτημα μας αλλά δεν αρκεί. Υπάρχει μία σειρά άλλων μέτρων στήριξης που πρέπει να ληφθούν με πρώτο την επιδότηση ενοικίου.  Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει  να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα».

Βροχή οι ακυρώσεις κρατήσεων

Την ίδια ώρα και ενώ οι γιορτές αποτελούσαν μία ελπίδα για να δουλέψουν καλύτερα οι επιχειρήσεις της εστίασης οι ακυρώσεις των κρατήσεων πέφτουν σε βροχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων έχουν φτάσει ακόμη και στο 100%(!).

Μάλιστα όπως λένε άνθρωποι του χώρου «η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων εστίασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί». Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται «πως είναι δυνατόν να βγει κάποιος για να διασκεδάσει χωρίς μουσική».

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης υπάρχουν περιπτώσεις εστιατορίων που αποφάσισαν, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης να μην ανοίξουν την πρώτη ημέρα του έτους. Η συγκεκριμένη απόφαση κάποιων επιχειρηματιών είναι μεμονωμένη, ωστόσο όπως σημειώνουν «είναι κίνηση συμβολισμού».