Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα

Σύνεση και κατανόηση ζητά η Βούλα Πατουλίδου από τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης - Τα ισχύοντα μέτρα.

Για τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου.

Μετά από έκτακτη συνάντηση συνεργασίας της Δ/νσης Λαϊκών Αγορών Μ.Ε.Θ και την πρόεδρο της επιτροπής Λαϊκών Αγορών Μ.Ε.θ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου και της εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου της ΠΚΜ σε θέματα αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών αποφασίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, εντός και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης λόγω της αυστηρής τήρησης προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόσταση των τριών μέτρων μεταξύ των δραστηριοποιούμενων πωλητών, έως ότου ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία λειτουργίας επεκτάσεων παράλληλων λαϊκών αγορών σε συνεννόηση με τους Δήμους και τη Τροχαία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου από την προηγούμενη εβδομάδα, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία για όλους.

«Η πρόταση της κ. Πατουλίδου μετά την επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα εμπορίου και καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπολίδη, αλλά και με τους Δημάρχους των Δήμων της Μητροπολιτικής ενότητας, είναι η επανακαθιέρωση του μέτρου της δραστηριοποίησης των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών κατά 50% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση της καλής εικόνας της υγειονομικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν της η Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε.Θ πως η Θεσσαλονίκη κατά γενική παραδοχή και ομολογία των επιστημόνων και λοιμωξιολόγων, έχει καταφέρει να παρουσιάσει την καλή εικόνα που όλοι γνωρίζουν, αλλά και συνυπολογίζοντας τον μόχθο και τον αγώνα της επιβίωσης των ανθρώπων των λαϊκών αγορών, ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς να επιδείξουν σύνεση και κατανόηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Πατουλίδου «το μέτρο λειτουργίας με επέκταση των λαϊκών αγορών έτσι ώστε να διατηρηθεί η απόσταση των τριών μέτρων δυστυχώς σε μια πόλη όπως είναι η Θεσσαλονίκη είναι χωροταξικά ανέφικτο. Η πιο ρεαλιστική δίκαιη αλλά και ασφαλής λύση για όλους είναι η δραστηριοποίηση παραγωγών πωλητών κατά 50% σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που θα καθορίσει το σωματείο των λαϊκών αγορών».

Συγκεκριμένα προτείνεται:

Προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα και έως την έκδοση και την υπογραφή απόφασης τροποποίησης των όρων του Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, ύστερα από την σχετική γνώμη της Επιτροπής Λ.Α .ο ο περιορισμός του μήκους πάγκου των πωλητών θα έχει ως εξής:

ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Μήκος πάγκου 5 μέτρων θα αναπτύσσεται σε τρία μέτρα

Μήκος πάγκου 4 μέτρων θα αναπτύσσεται σε τρία μέτρα

Μήκος πάγκου 3 μέτρων θα αναπτύσσεται σε δύο μέτρα

Μήκος πάγκου 2 μέτρων θα παραμένει ως έχει.

ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Μήκος πάγκου 7 μέτρων θα αναπτύσσεται σε 5 μέτρα

Μήκος πάγκου 5 μέτρων θα αναπτύσσεται σε 3 μέτρα

Μήκος πάγκου 4 μέτρων θα αναπτύσσεται σε 3 μέτρα

Μήκος πάγκου 3 μέτρων θα αναπτύσσεται σε 2 μέτρα

Μήκος πάγκου 2 μέτρων θα παραμένει ως έχει.

Από την ανωτέρω προσαρμογή εξαιρούνται οι πωλητές που δραστηριοποιούνται με διασκευασμένα αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα οχήματα.

Σε περιπτώσεις εκθετηρίων πώλησης που δεν μπορούν να περιοριστούν ως προς το μήκος τους, θα προσαρμοστούν σύμφωνα με τα ανωτέρω.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Λ.Α"Η ΠΡΟΟΔΟΣ"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Λ.Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"ΟΜΟΝΟΙΑ"

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Λ.Α "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Λ.Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ Λ.Α ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ