Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς βρίσκουν εργασία οι άστεγοι της πόλης

Η μεγάλη προσπάθεια των αστέγων να αποτελέσουν και πάλι ενεργά μέλη της κοινωνίας. Πόσοι από αυτούς καταφέρνουν τελικά να εργαστούν;

Ο Δ. πάνω από 50 χρονών, τα λεγόμενα «καλά» χρόνια διατηρούσε μια μικρή βιοτεχνία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι την έλευση της κρίσης, η επιχείρησή κατάφερνε να σταθεί όρθια, αλλά όταν η οικονομία της χώρας πήρε την κάτω βόλτα το λουκέτο δεν άργησε να έρθει, ενώ τα χρέη έτρεχαν.

Χωρίς να το καταλάβει, ένας αξιοπρεπής επιχειρηματίας βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο, χάνοντας ουσιαστικά κάθε ελπίδα επαναφοράς στο κοινωνικό στάτους που διατηρούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή είναι μια από τις πολλές ιστορίες ανθρώπων που εναποθέτουν τις όποιες προσδοκίες επανένταξής τους στην κοινωνία στο Κέντρο Ημέρας Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις προβλεπόμενες παροχές υπηρεσιών που έχουν άνθρωποι που βρέθηκαν στην αστεγία, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν και εργασία, στην προσπάθειά τους να αποτελέσουν και πάλι ενεργά μέλη της κοινωνίας

«Μέριμνα μας είναι να σκιαγραφήσουμε το κοινωνικό προφίλ αυτών των ανθρώπων και στη συνέχεια το προσωπικό μας να τους ενεργοποιήσει ώστε να βγουν και πάλι στην αγορά εργασίας», εξηγεί στην Voria.gr ο αντιδήμαρχος  Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη Δέσποινα Τριανταφυλλίδου, εργασιακή σύμβουλο του ανοιχτού κέντρο Ημέρας Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, εργασία μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν όλοι όσοι το επιθυμούν, αρκεί να είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως εξηγεί η ίδια στην Voria.gr, «αρχικά καταγράφουμε το προφίλ τους, βλέπουμε τι έχουν κάνει στο παρελθόν, εάν έχουν δουλέψει και εάν γνωρίζουν τις υπηρεσίες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι να συντάξουμε το βιογραφικό τους και μια συνοδευτική επιστολή εφόσον χρειάζεται για μια θέση εργασίας».

Στη συνέχεια σε όσους ενδιαφέρονται γίνονται συμβουλευτικές συνεδρίες για κάποιες προκηρύξεις που μπορεί να τρέχουν, ενώ υπάρχει βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων. Οι θέσεις μπορεί να είναι μια προκήρυξη ΣΟΧ σε έναν δήμο, τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ ή οτιδήποτε άλλο.

Παράλληλα οι άστεγοι ενημερώνονται για διάφορα site αγγελιών, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. «Μπαίνουμε στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες μαζί, θα φτιάξουμε λογαριασμό, θα ανεβάσουμε το βιογραφικό τους και θα το στείλουμε σε εργοδότες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφυλλίδου.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ποικίλουν, μπορεί να είναι μια θέση σε ένα βενζινάδικο, μπορεί να είναι μια θέση σε αποθήκη εταιρείας, ανάλογη πάντα με το προφίλ του κάθε υποψηφίου.

Ένας στους τρεις τα καταφέρνει

Όσον αφορά τα προσόντα των υποψηφίων, στην πλειοψηφία είναι πολύ χαμηλά, όπως απόφοιτοι δημοτικού/γυμνασίου ή ακόμα και αναλφάβητοι.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις αποφοίτων πανεπιστημίου με ενδιαφέρουσα προϋπηρεσία. Όλοι, ωστόσο, όπως λέει η εργασιακή σύμβουλος του Κέντρο Ημέρας Αστέγων, έχουν πιθανότητες εύρεσης θέσης εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, από το Μάρτιο του 2017 την υπηρεσία επισκέφτηκαν μετά από παραπομπές υπηρεσιών (Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, ΟΑΕΔ κτλ)  450 άτομα και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.500 συνεδρίες.

Από τα άτομα που απευθύνθηκαν στην υπηρεσία βρήκαν εργασία ή εντάχθηκαν σε πρόγραμμα που περιλαμβάνουν πρόσβαση/επανένταξη στην αγορά εργασίας 153 μοναδικά άτομα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν βρει εργασία πάνω από μια φορά.

«Χοντρικά μπορούμε να πούμε πως ένας στους τρεις βρίσκει συνήθως εργασία», εξηγεί η Δέσποινα Τριανταφυλλίδου.

Μεγάλα είναι τα ποσοστά επιτυχίας στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την κ. Τριανταφυλλίδου αυτό συμβαίνει γιατί δεν βασίζονται στη μοριοδότηση ακαδημαϊκών προσόντων, αλλά κοινωνικών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μακροχρόνια άνεργοι ή όσοι λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης μοριοδοτούνται περισσότερο.

Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις το οκτάμηνο παρέρχεται οπότε οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν πάλι στην ανεργία, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και πάλι ο φόβος του να μείνουν και πάλι στον δρόμο.

Όσον αφορά τον φόβο της αντίδρασης των εργοδοτών, πολλοί ενδιαφερόμενοι για εργασία δεν αναφέρουν ότι είναι άστεγοι, υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις που αναφέρουν στον εργοδότη τους ότι είναι άστεγοι. Υπάρχουν εργοδότες βέβαια που είναι ευαισθητοποιημένοι και δείχνουν κατανόηση.

Οι ηλικίες των υποψηφίων ξεκινούν από τα 18 και φτάνουν μέχρι μεγάλες ηλικίες οι οποίοι αναζητούν εργασία για να βρουν τα τελευταία ένσημα ώστε να βγουν στη σύνταξη.

Πρόκληση η διατήρηση της εργασίας

Σκοπός της εργασιακής συμβουλευτικής του Κέντρου είναι να εμφυσήσουν στον άστεγο τη λογική ότι μπορεί να επανενταχθεί.

«Το προφίλ του αστέγου διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Εκτός από το στερεότυπο του ρακένδυτου αστέγου που κοιμάται σε παγκάκι, υπάρχουν και άνθρωπο που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης, είχαν κάποιο πρόβλημα με τη χρήση ουσιών ή είχαν κάποιο οικογενειακό πρόβλημα», τονίζει η Δέσποινα Τριανταφυλλίδου.

Η επιτυχία στην εύρεση εργασίας ωστόσο δεν σημαίνει ότι  το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων δεν λύνεται άμεσα. Όπως έχει δείξει η ιστορία σε ορισμένωνους από τους ωφελούμενους των προγραμμάτων, η δυσκολία διατήρησης της εργασίας είναι μεγαλύτερη από την εύρεση της, καθώς το κυριότερο πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους είναι ο λόγοι που τους οδήγησαν στην αστεγία (ουσίες, χρέη, οικογενειακά προβλήματα) και όχι αυτή καθ’ αυτή η αστεγία.

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που χάνουν τη δουλειά τους, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι έκαναν την αρχή να κινητοποιηθούν», υπογραμμίζει η κ. Τριανταφυλλίδου.