Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Projects φρενάρουν αλλά και μεγάλες αναπτύξεις συνεχίζουν να υλοποιούνται κανονικά. Οι ευκαιρίες και οι νέες μεγάλες επενδύσεις

Πολυπρόσωπη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στην παρούσα συγκυρία η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης καθώς η πορεία του κορωνοϊού φαίνεται να δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα, αλλά να γεννά και κάποιες μικρές… ευκαιρίες.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το real estate της Θεσσαλονίκης, όταν μετά από μία μακροχρόνια οικονομική ύφεση, και ενώ έμοιαζε να ξαναπαίρνει ζωή, χτυπήθηκε εκ νέου από την υγειονομική κρίση;

Την ώρα που κάποια projects υλοποιούνται στο κατασκευαστικό τους κομμάτι, άλλα έχουν παγώσει. Κάποιοι επενδυτές μοιάζουν αμήχανοι και περιμένουν την επόμενη ημέρα χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν αν θα είναι περισσότερο ελπιδοφόρα από τη σημερινή, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν να προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν» τη συγκυρία όταν πρόκειται για μικρές αναπτύξεις δραστηριότητας ή ακίνητα που πωλούνται σε δελεαστικές τιμές.

Κατασκευαστικός… οργασμός

Υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων αναπτύξεων, που συνεχίζουν να υλοποιούνται εντατικά προκειμένου να παραδοθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμένου χρόνου.

Ενδεικτικά παραδείγματα το κτήριο της «Κτηματικής Εταιρείας Σαραντόπουλος» αλλά και των δίδυμων κτηρίων στην οδό Βασ. Γεωργίου. Και αναμφίβολα δεν είναι τα μοναδικά.

Στην περίπτωση του πρώτου κτηρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Κομνηνών και εκτείνεται σε περίπου 3.700 τμ, ανακατασκευάζεται από την εταιρεία «ΕΚΑΤΕΡ». Αναμένεται να ξαναπάρει ζωή, καθώς έμεινε για χρόνια κλειστό, χάρη στον ισπανικό κολοσσό Inditex, με τα πλέον δημοφιλή σήματα (μεταξύ άλλων, Ζara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear). Η ανακατασκευή του πολυόροφου κτηρίου ξεκίνησε στις αρχές του έτους με στόχο να παραδοθεί στον χρήστη στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η υλοποίηση του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχείου, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 45, της Ledra Hotels & Villas, του ομίλου Σπανού. Μέχρι σήμερα, η Ledra δεν είχε παρουσία στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τα δίδυμα κτήρια, που βρίσκονται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, αποτέλεσαν μία καλή ευκαιρία για την ένταξη ενός ακόμη ξενοδοχείου στο portfolio της.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του ξενοδοχείου από τη «Μηχανική Περιβάλλοντος», προκειμένου να παραδοθεί στη Ledra στα τέλη του έτους.

Οι… ευκαιρίες

Η γρήγορη καφέ-εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που, ακόμη και σε περιόδους κρίσης οικονομικής και υγειονομικής, αποτελεί έναν… δελεαστικό χώρο δραστηριότητας.

Άλλωστε ο Θεσσαλονικιός ποτέ δεν σταματά να θέλει έναν καφέ ή ένα σνακ, κατά συνέπεια καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης ακόμη και σε συγκυρίες που δεν μοιάζουν και τόσο ευνοϊκές.

H oδός Τσιμισκή συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών, διαθέτοντας μικρό απόθεμα από αδιάθετους χώρους που δημιουργήθηκε τους μήνες της υγειονομικής κρίσης. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα κάτι δείχνει να κινείται. Χαρακτηριστική περίπτωση αλυσίδα δημοφιλούς τοπικού brand καφεστίασης, που προσθέτει έναν ακόμη κρίκο δημιουργώντας τον νέο χώρο της στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Γρηγορίου Παλαμά, σε κατάστημα που έμεινε αδιάθετο, λίγο μετά την άρση του lockdown.

Αλλά και στην οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, λίγα μέτρα πιο πάνω από την οδό Τσιμισκή, μία ακόμη αλυσίδα καφέ που εδρεύει στην Αθήνα και διαθέτει και στη Θεσσαλονίκη καταστήματα, ενισχύει το δίκτυο της με ένα ακόμη, καθώς νοίκιασε χώρο που παρέμενε αδιάθετο τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα ζήτηση, υπό τους όρους που θέτουν, κυρίως, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, καταγράφεται και για τα μικρά διαμερίσματα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πόσο άμεσα επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους καθώς κυρίαρχοι του παιχνιδιού είναι συνήθως οι εν δυνάμει αγοραστές που βάζουν πολύ χαμηλά τον πήχυ στα ποσά που επιθυμούν να δώσουν.

Εν καιρώ νέες μεγάλες επενδύσεις

Η αλήθεια είναι πως η συμμετοχή του προγράμματος της Χρυσής Βίζας στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη ήταν περιορισμένο, σε αντίθεση με την Αθήνα, ωστόσο υπήρχαν ξένα funds ή μεμονωμένοι επενδυτές, κυρίως Ισραηλινοί, αλλά και Βαλκάνιοι που αναζητούσαν και έκλειναν συμφωνίες, που σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν ολόκληρα κτήρια. Σήμερα η όποια ζήτηση έχει παγώσει, ενώ ενδεικτικό της διαμορφωθείσας κατάστασης είναι πως ακίνητο φιλέτο, στην καρδιά της πόλης, αλλά και κεντρικό μικρό ξενοδοχείο που βγήκαν πρόσφατα προς διάθεση μοιάζουν να είναι στα αζήτητα καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί για την όποια κίνηση.

Κάποιοι μάλιστα επενδυτές που είχαν ξεκινήσει συζητήσεις, αλλά δεν είχαν προχωρημένες συμφωνίες, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας αν τελικά τους συμφέρει ως επενδυτικός προορισμός η Θεσσαλονίκη ή αν θα ανοίξουν, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, τα φτερά τους για άλλους προορισμούς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ