Skip to main content

Πόσο κοστίζει μια ανακαίνιση σπιτιού στη Θεσσαλονίκη

Είτε μιλάμε για μερική ανακαίνιση ενός σπιτιού είτε για την πλήρη ανακατασκευή του, το συνολικό κόστος σάς απασχολεί σημαντικά. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκινώντας την ανακαίνιση* του σπιτιού σας, έναν από τους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, είναι το κόστος.

Είτε μιλάμε για μερική ανακαίνιση (δηλαδή βάψιμο ή ανακαίνιση μπάνιου- κουζίνας, αντικατάσταση κουφωμάτων κλπ) είτε για πλήρη ανακατασκευή, το συνολικό κόστος σάς απασχολεί σημαντικά.

Αρχικά, ξεκινώντας θα πρέπει να έχετε προσδιορίσει το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Με πρώτο και βασικό γνώμονα αυτό, έπειτα αξιολογείτε τις ανάγκες του ακινήτου σας, θέτοντας τις προτεραιότητες για την ανακαίνιση.

Εκεί είναι σημαντική η συμβολή του υπεύθυνου μηχανικού.

Αφού επισκεφθεί τον χώρο σας, κάνοντας αυτοψία και εντοπίζοντας τις ανάγκες και τα προβλήματα που χρήζουν επιδιόρθωσης, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις.

Με όλα αυτά τα δεδομένα θα γίνει η μελέτη, οι προτάσεις ανακαίνισης και η τελική προσφορά.

Μιλώντας για την τελική προσφορά, εννοούμε αναλυτική παρουσίαση των εργασιών που θα λάβουν χώρα, με ακριβή προσδιορισμό του κόστους, τόσο για τις τεχνικές εργασίες, όσο και για τα υλικά –που θα έχουν αποφασιστεί από κοινού- που θα χρησιμοποιηθούν.

Χωρίς την αυτοψία και την μελέτη, είναι λίγο δύσκολο να οριστεί ένα κόστος με ακρίβεια.

Αυτό συμβαίνει γιατί, ναι μεν κάποιες εργασίες έχουν σχετικά σταθερό κόστος/ εργασία (όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρολογικές και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις), οι περισσότερες όμως ποικίλουν πολύ σε τιμή.

Οπότε όσο οι απαιτήσεις σας είναι υψηλότερης αισθητικής και ποιότητας, τόσο ανεβαίνει και το κόστος.

Να τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, αναφερόμενοι στην κάθε επιμέρους εργασία, με όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση τελικής τιμής , ώστε να σας διαφωτίσουμε και να λύσουμε τις απορίες σας κατά το μέγιστο δυνατό.

Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι αναφερόμαστε στην ανακαίνιση ενός σπιτιού 70 τμ εμβαδό, με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα και ένα μπάνιο.

Μια ολοκληρωμένη ανακαίνιση θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα στοιχίσει περίπου 250-300ε / τμ.

Ας δούμε τις εργασίες επιμέρους.

Αποξηλώσεις-Αποκομιδή μπάζων

Ξεκινώντας την διαδικασία της ανακαίνισης, ενδέχεται να πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις- γκρεμίσματα τοίχων και αποξηλώσεις σε διάφορα επίπεδα.

Δηλαδή, αποξηλώσεις δαπέδων ( πλακίδια, laminate, ξύλα ), μπάνιου ( είδη υγιεινής, ντουλάπια, πλακίδια, μπανιέρα, πατάρι ), κουζίνα ( έπιπλα εντοιχισμένα και μη, πάγκος κουζίνας, πλακίδια), υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ( σωληνώσεις, καλωδιώσεις ), κουφώματα εσωτερικά και εξωτερικά, ντουλάπες κα.

Με δυσκολία και χωρίς κανόνα για τον ορισμό της τιμής, ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινούμαστε στο πλαίσιο των 1000-1200 ευρώ για τις εργασίες αυτές σε ένα μέσο δυάρι.

Ανάλογα τώρα με το εμβαδό του σπιτιού, την έκταση της ανακαίνισης, καθώς και την παλαιότητα του σπιτιού, προκύπτουν λίγα ή περισσότερα μπάζα.

Θα πρέπει να έχει ήδη φροντίσει ο υπεύθυνος του έργου να εξασφαλίσει ότι κάτω από το σπίτι σας θα υπάρχει κάδος.

Ο κάδος κοστίζει 100 ευρώ/ εβδομάδα ενοικίασης, και αναλόγως με αυτά που είπαμε για την ποσότητα των μπαζών, θα χρειαστεί 1, 2 ή 3 κάδους.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις - θέρμανση

Είναι πολύ σημαντική η ανανέωση των σωληνώσεων και όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων όταν ανακαινίζουμε τον χώρο μας.

Αυτό περιλαμβάνει τις παροχές του νερού και αποχέτευσης σε μπάνιο και κουζίνα, παροχές πλυντηρίου ρούχων και πιάτων, εκ νέου εγκατάσταση φυσικού αερίου, κλιματισμού, παροχές ηλιακού θερμοσίφωνα.

Επιπλέον μπορεί να γίνει στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» και ο στόχος της ανακαίνισης να είναι η ενεργειακή αναβάθμιση.

Οπότε τα κόστη ποικίλουν και εδώ αναλόγως με τις εργασίες που θα γίνουν τελικά. Δηλαδή τα υδραυλικά του μπάνιου είναι συνήθως μια πάγια τιμή (κατ΄αποκοπή) , ανεξάρτητα από το μέγεθος και ανέρχεται στο ποσό των 700 περίπου ευρώ.

Της κουζίνας και των μπαλκονιών , είναι συνήθως γύρω στα 300 ευρώ. Και όσον αφορά την θέρμανση, σε ένα μέσο δυάρι σπίτι, η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 800 ευρώ.

Επιπλέον θα πρέπει να υπολογιστεί το κάθε θερμαντικό σώμα (καλοριφέρ) περίπου στα 80 ευρώ /τεμάχιο (ανάλογα βέβαια και με τις θερμίδες).

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις

Οι ηλεκτρολογικές εργασίες συνήθως είναι ένα πάγιο ποσό περίπου στα 1000 ευρώ, που όμως μικροδιαφοροποιήσεις θα υπάρξουν ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και ίσως κάποιες ποιο εκλεπτισμένες επιλογές σας.

Στις εργασίες που αναφέραμε, συμπεριλαμβάνεται ολοκληρωτικός σχεδιασμός ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αλλαγή πίνακα, παροχές και όλα αυτά σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Όλα αυτά ισχύουν για ένα μέσο σπίτι, χωρίς ιδιαιτερότητες, δηλαδή smart home, δίκτυα, που ανεβάζουν εκθετικά την τιμή.

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνεται, η επιλογή των φωτιστικών και του διακοπτικού υλικού, όπου το κόστος διαμορφώνεται αναλόγως με το τι θα διαλέξετε εσείς.

Αν τώρα αυτό που επιθυμείτε, είναι πιο περίτεχνοι φωτισμοί, εκεί ενδέχεται και πάλι να διαμορφωθεί το κόστος σύμφωνα με τις επιλογές σας.

Χτίσματα - Σοβατίσματα

Αν έχουν αποφασιστεί αλλαγές στην διαρρύθμιση του χώρου σας, τότε η ανακαίνιση περιλαμβάνει τοιχοποιίες. Εδώ το κόστος/ τμ, ποικίλει πολύ ανάλογα με την έκταση που θα χτιστεί καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Επιπλέον, σε όλους τους χώρους γίνεται σοβάτισμα ώστε να είναι έτοιμο για βάψιμο στην πορεία της ανακαίνισης.

Η εργασία αυτή, με φυσιολογικά υλικά με μια μέση τιμή –και εξαιρετική ποιότητα- , μαζί και με το κόστος των τεχνικών εργασιών, είναι περίπου 800 ευρώ.

Γυψοσανίδες

Είναι μια επιλογή διαχωρισμού των χώρων, όπως αναφέρθηκε και πριν, καθώς και στην κατασκευή ψευδοροφών και στον σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού φωτισμού.

Είναι πολλά τα οφέλη από την κατασκευή γυψοσανίδων στο σπίτι σας, διότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται υπεραξία στην ανακαίνιση, καθώς η διαχείριση του φωτισμού αναδεικνύει τους χώρους.

Αναλόγως τώρα σε τι έκταση θα χρησιμοποιηθούν στον χώρο προκύπτει και το κόστος/ τμ.

Πάντα σε συνδυασμό με κατ΄αποκοπή αμοιβή του τεχνικού και φυσικά με την ποιότητα των υλικών, το κόστος κυμαίνεται κάπου στα 18 ευρώ/ τμ μιλώντας για τοίχους και οροφές και 18ευρώ/ τρέχων μέτρο όταν πρόκειται για κανάλια, κρυφούς φωτισμούς κα.

Γκρο μπετά - δάπεδα - πλακάκια

Σε όλα τα στάδια αυτών των εργασιών, το κόστος διαμορφώνεται αρχικά με το κόστος των εκάστοτε τεχνικών εργασιών και δευτερευόντως ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

Για παράδειγμα, το κόστος των πλακιδίων μπάνιου, ποικίλει πολύ και εξαρτάται από εσάς αν θα επιλέξετε από κάποια πιο οικονομική σειρά ή θα προτιμήσετε ακριβότερες σειρές και πολυτελείς οίκους.

Μια μέση τιμή για πλακίδια είναι 12-14 ευρώ/ τμ. Είναι η πιο ανθεκτική και η πιο εύκολη στην συντήρηση επιλογή δαπέδου, με το κόστος να ανέρχεται στα 35- 40 ευρώ/ τμ.

Στην τιμή αυτή, περιλαμβάνεται η τοποθέτηση γκρο μπετό, η αμοιβή του τεχνικού, τα υλικά, οι κόλλες πλακιδίων, τα πλακίδια και τοποθέτησή τους.

Ακριβότερη και πολυτελέστερη επιλογή αποτελεί η τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου, η οποία κοστίζει 60-80 ευρώ/ τμ, αναλόγως με το ξύλο που θα επιλέξετε.

Αυτό το δάπεδο προσδίδει ζεστασιά στον χώρο όμως χρειάζεται προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα, ιδίως αν έχετε μικρά παιδιά.

Σε ανάλογη αισθητική, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος είναι η επιλογή του laminate. Το κόστος αυτού ανέρχεται στα 26-30 ευρώ/ τμ.

Όπως και με το ξύλινο δάπεδο και εδώ χρειάζεται την προσοχή σας, ώστε να διατηρήσετε το δάπεδό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για περισσότερα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στο ξύλο όσο και στο laminate, στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι επιμέρους εργασίες και υλικά, όπως προαναφέραμε και στα πλακάκια.

Εξωτερικά κουφώματα

Εδώ ενδέχεται να είναι μεγάλες οι οικονομικές αποκλίσεις αναλόγως με το τι θα διαλέξετε.

Σε κάθε περίπτωση τα κουφώματα είναι με διπλά τζάμια και από εκεί και έπειτα υπάρχουν πολλές οικονομικές σειρές, όπου μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά προφίλ, διαφορετικές εταιρείες, ποικιλία σε χρώματα (με συνηθέστερο καιοικονομικότερο σαν επιλογή το λευκό), συστήματα κουφωμάτων (ανοιγόμενα, συρόμενα, βαρέος τύπου).

Σε μια φυσιολογική διάσταση, της τάξεως του 1,35 μέτρων, η τιμή για ένα συνθετικό ανοιγόμενο κούφωμα με ανάκλιση είναι στα 450-550 ευρώ.

Η τιμή αλλάζει δραματικά σε περίπτωση επιλογής βαρέος τύπου κουφώματος. Επίσης αυξάνεται κατά 30-40% αν επιλέξετε άλλο χρώμα-εκτός του λευκού- ή απομίμηση ξύλου.

Εσωτερικά κουφώματα

Και εδώ οι δυνατότητες για οικονομικότερες ή ακριβότερες λύσεις είναι πολλές.

Υπάρχουν στην αγορά, πόρτες laminate –που είναι και οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τα τελευταία χρόνια – με κόστος στα 200 ευρώ / πόρτα. Μια άλλη επιλογή είναι η πόρτα από καπλαμά, που έχει διπλάσιο κόστος στα 400 ευρώ / πόρτα.

Η τιμή μπορεί να έχει διαφοροποιήσεις και στις δύο περιπτώσεις, αν υπάρχουν διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία. Ανεβαίνοντας ακόμη περισσότερο σε τιμή, μπορούμε να πάμε σε λακαριστές πόρτες καθώς και σε πόρτες ημιμασίφ.

Για μια πόρτα ασφαλείας (θωρακισμένη) , μια μέση τιμή μπορεί να θεωρηθούν τα 450-650 ευρώ , ανάλογα και πάλι με τις επιλογές σας.

Ελαιοχρωματισμοί

Με την προσπάθεια όλων μας να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερα υλικά αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, σας δίνουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών.

Οι εταιρείες με χρώματα είναι πολλές, με διάφορα κόστη. Αν αυτό που έχετε αποφασίσει για τον χώρο σας είναι να κάνετε ένα απλό φρεσκάρισμα, το κόστος θα φτάσει κάπου στα 600-700 ευρώ.

Αν τώρα κάνετε μια ολική προεργασία ελαιοχρωματισμού, που περιλαμβάνει σπατουλαριστά και μεταλλικά γωνιόκρανα – κατά συνέπεια και περισσότερα μεροκάματα των τεχνικών - , τότε το κόστος υπερδιπλασιάζεται και μιλάμε για κοντά στις 2000 ευρώ (πάντα μιλώντας για ένα σπίτι περίπου 70 τμ ).

Επίσης, αν επιθυμείτε τεχνοτροπίες στους τοίχους, τότε και πάλι το κόστος αυξάνεται σημαντικά, κυρίως από τις περισσότερες μέρες που θα διαρκέσουν οι εργασίες, δηλαδή τα περισσότερα μεροκάματα.

Αξίζει όμως, γιατί είναι η τελική πινελιά στο ανανεωμένο σπίτι σας.

Κουζίνα

Μιλώντας για την ανακαίνιση της κουζίνας είναι από τα σημαντικότερα σημεία του σπιτιού σας. Η ανανέωση σε αυτόν τον χώρο πραγματικά θα δώσει έναν νέο αέρα και θα διευκολύνει την καθημερινότητά σας.

Το τρέχον μέτρο,- όσον αφορά ντουλάπια, συρτάρια, στήλες, νησίδα- ποικίλει και είναι ανάλογο με τα υλικά που α επιλεγούν.

Δηλαδή, μια κουζίνα από βακελίτη κοστίζει 170 ευρώ / τρέχον μέτρο, από ακρυλικό 220 ευρώ / τρέχον μέτρο, από καπλαμά 250 ευρώ/ τρέχον μέτρο, από λάκα επίσης 250 ευρώ / τρέχον μέτρο, από γυαλιστερή λάκα 280 ευρώ/ τρέχον μέτρο, με ημιμασίφ πορτάκια κοστολογείται από 300 και πάνω / τρέχον μέτρο.

Αντιστοίχως και οι επιλογές για πάγκο κουζίνας είναι πάλι αρκετές και επηρεάζουν σημαντικά το τελικό κόστος της κουζίνας σας.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πάγκο από duropal και κόστος στα 30 ευρώ /τρέχον μέτρο και ανάλογα με το σχέδιο, σε πάγκο από μασίφ μελαμίνη που στοιχίζει 90 ευρώ/ τρέχον μέτρο, από γρανίτη ή τεχνογρανίτη με κόστος κάπου στα 120 ευρώ / τρέχον μέτρο, από μασίφ ξύλο στα 100 ευρώ / τρέχον μέτρο και τέλος από corian που στοιχίζει από 140-150 ευρώ / τρέχον μέτρο.

Να σημειωθεί βέβαια εδώ, ότι στην περίπτωση του τελευταίου υλικού (του corian ) σημαντικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της τιμής του πάγκου, παίζουν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ας πούμε για παράδειγμα οι καμπύλες καθαριότητας, οι νεροχύτες.

Μπάνιο

Ένα μέρος των εργασιών, έχει ολοκληρωθεί στα στάδια των πλακιδίων και των δαπέδων, και φυσικά οι αποκλίσεις είναι αρκετές, ανάλογα με το στυλ και τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Πάντα με σύνεση και με την σωστή καθοδήγηση, θα σας βοηθήσουμε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές στο χαμηλότερο δυνατό budget. Το ίδιο ισχύει και στις επιλογές των ειδών υγιεινής, των επίπλων του μπάνιο, των διαφόρων αξεσουάρ και τυχόν διακοσμητικών.

Έτσι λοιπόν, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι μια μπανιέρα κοστίζει από 180 ευρώ και πάνω, μια καμπίνα βιομηχανικής παραγωγής από 150 ευρώ και πάνω.

Αν ο χώρος απαιτεί ιδιαίτερου σχεδιασμού καμπίνα εκεί το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Ένας νιπτήρας στοιχίζει από 60 ευρώ και ανεβαίνει η τιμή ανάλογα με τι θα διαλέξετε. Η λεκάνη της τουαλέτας, ξεκινάει από 100 ευρώ και πάνω.

Τα πλακίδια, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, κοστίζει μια μέση τιμή από 12-14 ευρώ / τμ.

Και τέλος, ένα αξιόλογο σετ μπαταρίες, ιταλικής προέλευσης, σε τιμή που ξεκινάει από τα 120 ευρώ.

Ντουλάπες

Συνήθως σε ένα μέσο σπίτι υπάρχουν τουλάχιστον δύο ντουλάπες στα υπνοδωμάτια.

Τα κόστη και πάλι ποικίλουν, όπως και στην κουζίνα, ανάλογα με το υλικό που θα επιλέξετε, με τα αξεσουάρ, τα χερούλια, τους καθρέφτες, τους μηχανισμούς στα συρτάρια καθώς και πόσα συρτάρια θα υπάρχουν, αν θα είναι ανοιγόμενες οι πόρτες ή συρόμενες, και διάφορους μηχανισμούς που μπορεί να επιθυμείτε.

Ενδεικτικά, μια ντουλάπα ανοιγόμενη, με ράφια, τρία συρτάρια και μπάρες κρέμασης, από βακελίτη κοστίζει περίπου 170 ευρώ / τμ.

Η τιμή αυτή, αυξάνεται κατά 150-200 ευρώ, που είναι το κόστος του μηχανισμού για συρόμενες πόρτες.

Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να συμπεριλάβουμε στο κόστος της ανακαίνισής μας, την έκδοση της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας, την αμοιβή του μηχανικού, τα ένσημα των εργασιών ( τα ένσημα των τεχνικών στο ΙΚΑ ), τα παράβολα ανακύκλωσης. Μιλάμε λοιπόν για ένα ακόμη κόστος, της τάξεως περίπου των 1000-1200 ευρώ.

*Τα στοιχεία που παραθέτουμε τιμές ανά τετραγωνικό αφορούν την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αρά αναφερόμαστε σε μια ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη.