Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020
x

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΜΟΔΙΑΝΟ

Για τις κατασκευαστικές εργασίες θα απαιτηθεί διάστημα 12 έως 18 μηνών – Έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης.

Σε εξέλιξη είναι αυτό το διάστημα η εκπόνηση του χρονοδιαγράμματος για την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της Στοάς Μοδιάνο, προκειμένου η Αγορά, να γυρίσει σελίδα, αναγεννημένη, με στοιχεία όμως και του παλιού της χαρακτήρα.

Για τις κατασκευαστικές εργασίες θα απαιτηθεί διάστημα 12 έως 18 μηνών.

Οι όποιες ανακοινώσεις για το χρόνο έναρξης των εργασιών τοποθετούνται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά το 15αύγουστο. Πάντως σύμφωνα με κύκλους της αγοράς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη Στοά Μοδιάνο, που για περίπου έναν αιώνα αποτέλεσε σημείο αναφοράς της καρδιάς της πόλης.

Μέσα στη Στοά και στα μικρά μαγαζάκια της, «γράφτηκαν» αμέτρητες ιστορίες. Σήμερα αρκετά από αυτά, έχουν μεταφερθεί σε κοντινούς δρόμους, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν την πελατεία τους. Στη Στοά στεγάζονταν 144 καταστήματα, κυρίως τροφίμων, ενώ ανάμεσα στα μικρά και μεγαλύτερα καταστήματα της ξεπήδησαν καφέ και μεζεδοπωλεία.Το σχέδιο αναμόρφωσης

Το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπαστής αγοράς το έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Στοάς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα  χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Στοάς Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.

Η «Μοδιάνο» ακολουθεί τα πρότυπα της αγοράς San Miguel στη Μαδρίτη και της La Boqueria, στη Βαρκελώνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδιαίτερα δημοφιλής San Miguel κατασκευάστηκε το 1916, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο 10 εκατ. επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από είδη που μπορούν να προμηθευτούν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και πιάτα γαστρονομίας συνοδευόμενα με κρασί.

Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο ιδιοκτησιακό ποσοστό της αγοράς ανήκει στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.» που έχει αναλάβει και το κόστος της ανάπλασης και δημιουργήθηκε μετά τη μεταβίβασή της από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία One Outlet (Ομιλος Φάϊς και Νotos Com) το 2017.

Λίγα λόγια για την αγορά Μοδιάνο

Η Στοά Μοδιάνο, ένα από τα γνωστότερα σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, είναι η σκεπαστή αγορά που 'διαδέχτηκε' την εβραϊκή συνοικία Ταλμούδ Τορά, καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ισπανοεβραίοι που ήρθαν μαζικά το 1492. Η Ταμούδ Τορά καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Το 1922 θεωρείται έτος αναδόμησης και μετατροπής της σε αγορά στο κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης.

Τα σχέδια ανέλαβε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ο οποίος υπογράφει και άλλα σημαντικά κτήρια της πόλης, όπως το Τελωνείο και το Λαογραφικό Μουσείο.  Τα εγκαίνια της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων πραγματοποιήθηκαν το 1925.Η Αγορά Μοδιάνο είναι διπλά χαρακτηρισμένη ως διατηρητέα. Αρχικά χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτήριο (1983) και εν συνεχεία από το υπουργείο Πολιτισμού (1995) ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτηρίων Αγοράς με στοά. Το κτήριο έχει τριμερή διάταξη με τη βάση, τον κορμό και τη στέψη. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δύο πύργοι, που λειτουργούσαν ανεξάρτητα απ' τη στοά. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτήρια της Θεσσαλονίκης που χτίστηκε με πρώτη ύλη το οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ).

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ