Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν οι τιμές ακινήτων εν μέσω κορωνοϊού

Ένας χρόνος πανδημίας: Σε ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος και πτώση ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων

Αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων, αλλά μείωση στις τιμές ενοικίασης καταγράφηκε για τον δήμο Θεσσαλονίκης τη... χρονιά του κορωνοϊού, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον εφετινό αντίστοιχο μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Spitogatos, με βάση τις αγγελίες που έχουν καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα την επίμαχη περίοδο.

Ο δείκτης τιμών Spitogatos Property Index (SPI), έναν χρόνο μετά το πρώτο lockdown και την εμφάνιση της πανδημίας, υποδεικνύει τις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις ζητούμενων τιμών, όπως και το πώς διαμορφώνεται η αγορά της ενοικίασης και πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, για τον δήμο Θεσσαλονίκης, οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 4,4% ενώ οι τιμές ενοικίασης μειώθηκαν κατά 2,9%, ενώ παρόμοια αύξηση καταγράφηκε στις ζητούμενες τιμές πώλησης (5%) και ενοικίασης (5,6%) στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στις υπόλοιπες περιοχές του νομού σημειώθηκε μικρή μείωση στις ζητούμενες τιμές πώλησης, κατά 1,2%.

Πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών σε ενοίκια η Πολίχνη, στον Λευκό Πύργο η μεγαλύτερη μείωση

Σύμφωνα με τον Spitogato, η Πολίχνη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών ενοικίασης ακινήτων, σε ετήσια μεταβολή, με 26,6% (6 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθούν σε απόσταση ο Θερμαϊκός, τα Βασιλικά, η Κηφισιά και οι 40 Εκκλησιές.

 

 


Από την άλλη, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ενοικίασης καταγράφονται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με 12,3% (7,9 ευρώ/τ.μ.), στα Πεύκα (-12%), στο Ντεπώ (-11,9%), στην Παπάφη (-11,5%) και στον Βαρδάρη (-11,3%).

Στο Βυζάντιο η μεγαλύτερη αύξηση τιμών πώλησης ακινήτων

Στον αντίποδα, σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, αυτές εκτοξεύτηκαν στο Βυζάντιο (+36,6%) με τη ζητούμενη τιμή να είναι στα 2.276,4 ευρώ/τ.μ., στο Επταπύργιο (+31,7%), στην Τριανδρία (+30,5%), στον Βαρδάρυη (+27,4%) και, τέλος, στο Τριάδι (+25%).

Οι δε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές πώλησης ακινήτων βυθίστηκαν στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού (-24%), με 1.031,8 ευρώ/τ.μ., στην περιοχή της Ευαγγελίστριας (-19,2%), στη Νέα Ελβετία (-15,4%), στο Μεσημέρι (-13,3%) και στις 40 Εκκλησιές (-11,2%).

Στα Γρεβενά η μεγαλύτερη πανελλαδικά αύξηση στις τιμές πώλησης

Βάσει του δείκτη τιμών του Spitogatos, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021, στην ελληνική επικράτεια διαφαίνεται μείωση της τάξης του 0,8% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, ενώ στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών παρατηρείται αύξηση 3,7%. Επί του παρόντος, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην επικράτεια έχει διαμορφωθεί στα 6,8 €/τ.μ. ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κλειδώνει στα 1.244,2 €/τ.μ. Βάσει του SPI, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης σημειώνεται στη Λέσβο (25%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης παρατηρείται στα Γρεβενά (24%). Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση στις ζητούμενες τιμές ενοικιάσεων κατοικιών εντοπίζεται στην Ηλεία (-18,2%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση παρατηρείται στις Σποράδες (-10,3%).

Ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, σημειώνει: «Η πανδημία μπορεί να επέφερε μεταβολές χωρίς προηγούμενο στην οικονομία της χώρας, ωστόσο τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις τάσεις στις τιμές των ακινήτων, από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα, είναι ότι η αγορά του real estate παραμένει δυναμική και ανταγωνιστική. Βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε από την πλατφόρμα μας, σε πάρα πολλές περιοχές της επικράτειας οι ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης σημείωσαν αύξηση, άρα είναι επόμενο να διερωτάται κανείς πώς θα διαμορφωθεί αυτή η εικόνα όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα και επανακάμψει η οικονομία. Εν αναμονή των εξελίξεων, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγουμε μέσα από το δίκτυό μας, προκειμένου να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη χαρτογράφηση της αγοράς».
Τα στοιχεία αφορούν τις τιμές προσφοράς που αναγράφονται στις δημοσιευμένες αγγελίες του Spitogatos.