Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για το «ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δυο φορές»

Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τις πολιτικές αντιθέσεις και ταυτόχρονα προσεγγίζει με αγάπη τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του

Ο «Τραπεζίτης» κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και πρόσφερε αστείρευτο γέλιο στους θεατές αλλά παράλληλα και τροφή για σκέψη στην πρεμιέρα της παράστασης που δόθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Η πολιτική κωμωδία των Ιγνάθιο δελ Μοράλ και Ερνέστο Καμπαγιέρο, που παρουσιάζεται, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς είναι μια σύγχρονη κωμωδία ξέφρενης φαντασίας η οποία σχολιάζει με τόλμη και χιούμορ την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά σε ένα ισχυρό οικονομικό σύστημα, αλλά και τη δυσκολία τους να μετατρέψουν την οργή σε πολιτική πράξη με νόημα.

Με φόντο την οικονομική κρίση στην Ισπανία ένα ζευγάρι, η Μαρτζ και ο Μπαρτ, μπροστά στο αδιέξοδο κι την απελπισία που βιώνει, απαγάγει το μεγαλύτερο τραπεζίτη της χώρας με σκοπό να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Όμως, μια σειρά από παρεξηγήσεις, ανατροπές και διαβολικές συμπτώσεις έρχεται για να καταδείξει ότι τελικά όλοι και όλα είναι αναλώσιμα. Πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τις πολιτικές αντιθέσεις αλλά, ταυτόχρονα, προσεγγίζει με αγάπη τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του.

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, ένας εκ των συγγραφέων του έργου, ο Ιγνάθιο δελ Μοράλ παρακολούθησε την παράσταση, συζήτησε με το κοινό, παρουσία της μεταφράστριας του έργου του Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, του σκηνοθέτη Δημήτρη Σακατζή, των συντελεστών και του θιάσου. Μίλησε για την Ισπανία της κρίσης και τις ομοιότητες της με την Ελλάδα, τις αντιξοότητες αλλά την αξία για ισχυροποίηση των ιδανικών, μέσα από θεσμούς όπως τη φιλία, τη γειτονιά και την οικογένεια.

Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του ΚΘΒΕ με τίτλο «ΜεΤαΘεατρικά» που ξεκινούν την φετινή σεζόν. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις και για τα υπόλοιπα έργα του ρεπερτορίου, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε φορά στο χώρο της παράστασης, με καλεσμένους συντελεστές της εκάστοτε παραγωγής αλλά και θεωρητικούς του θεάτρου. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής, Σκηνικά–Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη, Μουσική: Δημήτρης Οικονόμου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Video: Βασίλης Κομματάς, Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren, Μαρία Λαζαρίδου

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση (Γιασμίν), Νατάσα Δαλιάκα (Μάργα), Χρίστος Νταρακτσής (Φέλιξ), Κώστας Σαντάς (Ρομπλέδο), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μπαρτ)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 100’
Ημερομηνίες παραστάσεων: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 έως Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Κανονικό εισιτήριο: 10€
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητικό, Άνω των 65, Άνεργοι, Πολύτεκνοι): 5€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876
Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς (Μόνο πριν την έναρξη των παραστάσεων)

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8:30-16:00
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Τρίτη έως Σάββατο: 11:00-19:00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200