Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα σήμερα στις εκπτώσεις με μειώσεις τιμών έως 70%

Οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, φτάνουν έως 70% - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Διερευνητικές ματιές, σύγκριση τιμών και λίγες σακούλες ανά χείρας, κυρίως, από τους προετοιμασμένους για αγορές, συνιστούν το σκηνικό της σημερινής, πρώτης, ημέρας των χειμερινών εκπτώσεων.

Οι εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, έρχονται αμέσως μετά από ένα δεκαήμερο προσφορών αλλά και τις γιορτές των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα οι έμποροι να εμφανίζονται επιφυλακτικοί από τα αποτελέσματα τους και οι καταναλωτές να είναι φειδωλοί και έτοιμοι μόνον για τις απαραίτητες αγορές.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι αλυσίδες ενδυμάτων και καλλυντικών ξεκίνησαν μία σειρά προωθητικών ενεργειών αποστέλλοντας sms, μηνύματα μέσω viber, αλλά και e-mails προκειμένου να ενημερώσουν το καταναλωτικό κοινό για τις εκπτώσεις που ξεκινούν τόσο on-line, όσο και στα καταστημάτα τους.

Κάνοντας, πάντως,  κανείς μία βόλτα στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης θα δει εκπτώσεις που σε είδη ένδυσης φτάνουν έως και το 70%, στα κοσμήματα αλλά και τα καλλυντικά αγγίζουν το 50%, ενώ στα υποδήματα και στις τσάντες κυμαίνονται από 20% έως  50%.
 
Θέλοντας να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους καταναλωτές να κάνουν τις χειμερινές αγορές τους, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 20 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 11:00 έως τις 20:00.

Δεδομένου ότι τις Δευτέρες μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν, παρατηρείται μηδενική προσέλευση καταναλωτών, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, τα κατασήματα  να λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 18:00 και όχι από τις 9:00.



Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, καθώς οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.