Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Μειώσεις έως 70%

Τα ποσοστά των εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Μαϊου, αγγίζουν και το 70% - Τονωτική ένεση για τα ταμεία των καταστημάτων.

Μετά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα που δεν φαίνεται να έφεραν χαμόγελα στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, οι έμποροι ξεκινούν σήμερα ενδιάμεσες εκπτώσεις, ευελπιστώντας να αποτελέσουν έστω και  μία ανάσα για τα ταμεία τους.

Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα να προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των καταναλωτών, με τη διενέργεια προσφορών - καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε αυτή τη μέθοδο, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό - οι καταναλωτές ωστόσο δεν φάνηκε να κάμπτονται.

«Από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο η αγορά κινήθηκε καλύτερα από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο οι δυο -τρεις ημέρες δεν μπορούν να ισοφαρίσουν την κακή χρονιά που διανύουμε» λέει ο Δημήτρης Ιωάννου, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Τσιμισκή. Όπως επισημαίνει, περιμένει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις καθώς οι καταναλωτές δελεάζονται περισσότερο από τις εκπτώσεις – καθώς θεωρούν πως πετυχαίνουν καλύτερες τιμές –παρά από τις προσφορές.

Για τη Μίνα Πέγκου που εργάζεται σε κατάστημα ενδυμάτων, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όσα χρόνια διενεργούνται, δεν έχουν αποφέρει κάτι ουσιαστικό στα ταμεία των καταστημάτων.

«Μετά τις γιορτές του Πάσχα και ενώ κάθε νοικοκυριό έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ποιος έχει μυαλό για ψώνια;» αναρωτιέται η κ. Πέγκου.



Υψηλά τα ποσοστά των εκπτώσεων

Οι έμποροι πάντως της Θεσσαλονίκης θέλοντας να προσελκύσουν όσους περισσότερους καταναλωτές, δηλώνουν έτοιμοι για γενναίες προσφορές, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται σε ενδύματα που αγγίζουν το 70%. Σε τόσο υψηλές μειώσεις τιμών προχωρούν, κατά κύριο λόγο, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, που ωστόσο διενεργούν εκπτώσεις σε επιλεγμένα είδη. Δεν λείπουν βεβαια και τα μικρότερα  καταστήματα ενδυμάτων που μπαίνουν δυναμικά στις εκπτώσεις, με ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως 70%(σε ελάχιστες, όμως, περιπτώσεις).

Στα είδη υπόδησης τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται από 15% έως 30%, στα καλλυντικά από 25% έως 35%, στα αξεσουάρ από 10% έως 30%, στα παιδικά φτάνουν έως 50% ενώ στα είδη σπιτιού, κατά μέσο όρο, η μείωση της τιμής αγγίζει στο 30%.

Κάποιοι άλλοι, πάλι, έμποροι επιλέγουν επιπρόσθετες μεθόδους παράλληλα με τις εκπτώσεις και συγκεκριμένα στο δεύτερο είδος πραγματοποιούν μία περαιτέρω μείωση στην τιμή και στο τρίτο είδος μία ακόμη μεγαλύτερη.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι πως κατά τη διενέργεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση και επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, ολοκληρώνονται στις 10 Μαϊου σύμφωνα με την υπ’αριθ.πρωτ. 529/21-3-2017 απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιοι έμποροι, παρατύπως, να συνεχίσουν τις εκπτώσεις και στις 11 Μαϊου.