Skip to main content

Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στον σταθμό Αγ.Σοφία- Επανατοποθέτηση των αρχαίων

Σε εξέλιξη είναι το έργο επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που αποσπάστηκαν το 2017 για την κατασκευή του σταθμού «Αγία Σοφία».

Αυτοψία στον σταθμό «Αγία Σοφία» του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Στον σταθμό βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, που αποσπάστηκαν το 2017, για την κατασκευή του σταθμού. Συγκεκριμένα, έχουν επανατοποθετηθεί από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης τμήμα της πλακόστρωτης πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα, τμήμα του στυλοβάτη και ένας κίονας, ενώ ακολουθούν η τοποθέτηση ενός ακόμη κίονα, η ολοκλήρωση της διευθέτησης του χώρου και ο εμπλουτισμός με πληροφοριακό υλικό. Οι μελέτες για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων εκπονήθηκαν το 2021.

«Στο εργοτάξιο του σταθμού Αγίας Σοφίας, ήδη είναι εμφανής η αλλαγή στην εικόνα του χώρου, έπειτα από την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, οι οποίες προσθέτουν πολλά στοιχεία για την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Ηδη η πρώτη, κατά σειρά, επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων δηλώνει τη βούληση να αποδοθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η μελέτη ανάδειξης των μεσοβυζαντινών αρχαιοτήτων, που διατηρούνται βόρεια της εισόδου του σταθμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Αν και τα ευρήματα αυτά βρίσκονταν σε μεγαλύτερο βάθος, μέσω των εργασιών επανατοποθέτησης και ανάδειξής τους, θα είναι πλέον ορατά στους πολίτες. Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Αγία Σοφία» είναι η έμπρακτη αποδειξη για τη δέσμευσή μας ότι όπως στην «Αγία Σοφία», έτσι και οι αρχαιότητες που αποσπώνται προς το παρόν από τον σταθμό «Βενιζέλου» θα επανατοποθετηθούν, ώστε όχι μόνο να αναδειχθουν αλλά και να μπορεί το κοινό να τις επισκεφθεί. Προχωράμε με πρόγραμμα και με σχέδιο», έγραψε σε σχετική ανάρτηση ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Μπετίνα Τσιγαρίδα, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και Νίκος Κουρέτας.