Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Προνήπια μεταφέρονται στο σχολείο τους με... σαπάκι(φωτο)

Με λεωφορείο-σακαράκα η μεταφορά των παιδιών από την Πυλαία σε νηπιαγωγείο του Πανοράματος - Τι λέει η αντιδήμαρχος Πυλαία Χορτιάτη

Φθαρμένες θέσεις επιβατών, σκουριασμένες λαβές, διαλυμένες ταπετσαρίες και εμφανέστατη φθορά χρόνου.

Με ένα λεωφορείο στα όρια της καταλληλότητας στο εσωτερικό του, ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη καλείται να εξυπηρετήσει τα προνήπια που κανονικά θα φοιτούσαν σε νηπιαγωγεία της Πυλαίας, ωστόσο λόγω υπεράριθμου μαθητών, κλήθηκαν να πάνε σε νηπιαγωγείο  στο Πανόραμα, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.

Στη θέα του συγκεκριμένου οχήματος πολλοί ήταν οι γονείς που εξοργίστηκαν και αρκετοί ήταν αυτοί που δεν επέτρεψαν τα παιδιά τους να επιβιβαστούν.



«Ήταν επιεικώς απαράδεκτο αυτό που αντίκρισα. Δεν μπορεί ένα τέτοιο λεωφορείο να μεταφέρει τετράχρονα παιδιά», σχολιάζει στη Voria.gr γονέας προνήπιου που κανονικά θα έπρεπε να φοιτά στο 4ο νηπιαγωγείο, ωστόσο λόγω έλλειψης θέσεων πρέπει να κάνει καθημερινά ένα μικρό ταξίδι για να πάει από την Πυλαία στο Πανόραμα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το απότοκο της ένταξης του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, που επρόκειτο ουσιαστικά για τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τα αρκετά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος δήμος.



«Όταν κλήθηκα στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης για το θέμα της δίχρονης σχολικής εκπαίδευσης είχα τις ενστάσεις μου», λέει στην Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας Πυλαίας Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη.

Όπως λέει η ίδια, επισήμανε την έλλειψη υποδομών στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη που εκπροσωπούσε, όμως οι ενστάσεις της δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν την ένταξη του στην υποχρεωτική δίχρονη σχολική εκπαίδευση.

Εξοργισμένοι οι γονείς

«Ο δήμος γνώριζε το πρόβλημα με τις υποδομές και μας ενημέρωσε τελευταία στιγμή ότι τα παιδιά θα πάνε σε παράρτημα στο Πανόραμα», επισημαίνει στην Voria.gr η εκπρόσωπος της επιτροπής γονέων παραρτήματος 4ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας Θεοδώρα Πουϊκλή.

Σύμφωνα με την ίδια, το ζήτημα με τη μεγάλη απόσταση δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στος γονείς, αφού είναι αδύνατο για πολλούς να μεταβούν στο Πανόραμα εφόσον υπάρξει κάποια ανάγκη.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό οδηγούν σε «πάγωμα» του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

«Δεν υπάρχουν χώροι, δεν υπάρχει ολοήμερο νηπιαγωγείο και το μόνο που είχαμε ήταν ένα λεωφορείο σε τραγική κατάσταση για τη μεταφορά. Είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό αυτό που ζούμε», λέει η κ. Πουϊκλή.

Εν αναμονή των Kibo

Συνολικά, τέσσερα νηπιαγωγεία της δημοτικής κοινότητας Πυλαίας, το 4ο, το 6ο, 8ο και το 1ο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχολικής στέγης και τα προνήπια μεταφέρθηκαν προσωρινά σε άλλες δομές.

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη ελλείψει χώρων καλείται να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση με την εγκατάσταση kibo, ώστε τα προνήπια να μπορούν να φοιτήσουν έστω και με αυτές τις συνθήκες στη δημοτική ενότητα που διαμένουν.

Συνολικά οκτώ αίθουσες Kibo θα εγκατασταθούν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του δήμου, εκ των οποίων τα τέσσερα στην Πυλαία.

Η μεταφορά των προνηπίων με λεωφορείο δρομολογήθηκε όταν γονείς προνηπίων στην Πυλαία διαμαρτυρήθηκαν στον δήμο για τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει μεταξύ του τόπου διαμονής και του νηπιαγωγείου στο Πανόραμα.

Ο δήμος μετά από τις πιέσεις αυτές διέθεσε δύο οχήματα, εκ των οποίων το ένα παρουσίαζε την κατάσταση που δείχνουν οι φωτογραφίες.

«Ζητώ από τους γονείς να κάνουν υπομονή. Ο δήμος δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, πόσω δε μάλλον όταν η μεταφορά των μαθητών δεν είναι δική του αρμοδιότητα», λέει η κ. Γιαννούδη.

Βέβαια ξεκαθαρίζει ότι το λεωφορείο για το οποίο είχαν ενστάσεις οι γονείς, πληροί τις προδιαγραφές, καθώς διαθέτει καινούργια ελαστικά και ζώνες ασφαλείας.

Στην αναμονή και η Περιφέρεια

Η μεταφορά των μαθητών όπως είναι γνωστό αποτελεί ευθύνη των Περιφερειών. Η Περιφέρεια Κενρικής Μακεδονίας βρίσκεται όμως στην αναμονή για το θέμα της μεταφοράς των προνηπίων, όπως είχε επισημάνει προ ημερών στην Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου περίπου 1.500 παιδιά δεν θα εξυπηρετηθούν κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων με τα μαθητικά δρομολόγια. Πρόκειται για περίπου χίλια προνήπια τα οποία εντάσσονται φέτος στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή καθώς και για περίπου πεντακόσια προσφυγόπαιδα, τα οποία διαμένουν κυρίως στην περιοχή του Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης.

«Για τη μετακίνηση αυτών των παιδιών χρειάζονται επιπλέον δρομολόγια τα οποία δεν υπήρχαν πέρυσι. Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να περάσει ειδική τροπολογία ώστε να μπορέσουμε να θεσπίσουμε και αυτά τα δρομολόγια, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καινούργιο διαγωνισμό, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά να γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους αναδόχους. Εμείς διαθέτουμε τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να μας επιτραπεί να προσθέσουμε τα επιπλέον δρομολόγια», εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Η επιπλέον δαπάνη γι' αυτά τα δρομολόγια ανέρχεται περίπου στο ένα εκατομμύριο ενώ το συνολικό κόστος για τα υπόλοιπα φτάνει στα έντεκα εκατομμύρια ευρώ.