Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες έστησαν σκηνές στην Πλατεία Δημοκρατίας (vid)

Σύροι πρόσφυγες έστησαν σκηνές στην Πλατεία Δημοκρατίας, όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν ελπίδα να περάσουν τα σύνορα. Τι λένε στη Voria.gr

του Βλάση Καμπάνη

Σκηνές στην Πλατεία Δημοκρατίας έστησαν σήμερα πρόσφυγες που έφτασαν με το τρένο από τον Πειραιά.

Συγκεκριμένα μια επταμελής οικογένεια με καταγωγή από τη Συρία έφτασε στην πόλη το πρωί στη Θεσσαλονίκη με στόχο να καταφέρει να περάσει μετέπειτα στα Σκόπια και να συνεχίσει την πορεία της προς τη Γερμανία. Οι ελληνικές αρχές όμως κατέστησαν σαφές στον 19χρονο Αμπντουλάχ και την οικογένειά του ότι δεν πρόκειται να περάσουν προς τη γείτονα χώρα με αποτέλεσμα ν' αναγκαστούν να κατασκηνώσουν στη Θεσσαλονίκη και το πάρκο δίπλα στο εργοτάξιο του μετρό, στην Πλατεία Δημοκρατίας.

'Οπως είπε στη Voria.gr ο νεαρός Αμπντουλάχ, ο ίδιος μαζί με τους δικούς του ανθρώπους έφθασαν στον Πειραιά, όπου και παρέμειναν τους τελευταίους δύο μήνες, με τελικό στόχο τη μετάβαση στη Γερμανία, αλλά, πλέον, ο ίδιος τονίζει πως «μισεί την Ευρώπη καθώς συμπεριφέρονται με ανόητο τρόπο προς τους συμπατριώτες του και όλους τους πρόσφυγες».

'Ονειρο του 19χρονου Σύρου αποτελεί να βρεθεί μελλοντικά στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, καθώς, όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει μέλλον εδώ στην Ελλάδα και βέβαια δεν υπάρχουν δουλειές για τον ίδιο και τους δικούς του ώστε να εργαστούν».

«Δεν μας άφησαν να περάσουμε στα Σκόπια καθώς δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα έγγραφα που χρειάζονται και θα γυρίσουμε πίσω αύριο στον Πειραιά. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε στη Συρία γι' αυτό και δεν σκεφτόμαστε να επιστρέψουμε, αλλά ακόμη και η Unicef στην Ελλάδα δεν κατάφερε να μας βοηθήσει και είμαστε απογοητευμένοι γι' αυτό» καταλήγει ο Αμπντουλάχ.