Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρόταση για μετονομασία κεντρικής οδού σε «9 Μάη 1936»

Πρόταση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» για μετονομασία κεντρικής οδού.

Πρόταση στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρο Λεκάκη, για μετονομασία κεντρικής οδού της πόλης σε «9 Μάη 1936» υποβάλλει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε σχετική τους ανακοίνωση, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σημειώνον πως «εξήντα πέντε χρόνια μετά, η πόλη δεν έχει τιμήσει αυτή τη κορυφαία ιστορική στιγμή», τονίζοντας πως «είναι υποχρέωση της πόλης να διατηρήσει τη μνήμη, να τιμήσει την ιστορία της, εκείνους που την έχτισαν και τη λειτουργούν : τους εργαζόμενους».

Η οδός που προτείνουν για μετονομασία είναι η οδός Συγγρού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Η Θεσσαλονίκη καταγράφει σαν τιμητικό σύμβολο στην ιστορία της, την εξέγερση που ξεκίνησε από την εργατιά της πόλης και εξελίχθηκε σε λαϊκή, στις 9 Μάη 1936.

Εξέγερση που σφράγισε ανεξίτηλα την ηρωϊκή ιστορία της εργατικής τάξης, σημαδεύοντας το λαϊκό πολιτισμό με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου και τη μελοποίηση του του Μ. Θεοδωράκη.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά, η πόλη δεν έχει τιμήσει αυτή τη κορυφαία ιστορική στιγμή.

Σήμερα οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης (παγκόσμιας και Ελληνικής), στις οποίες η 9 Μάη 1936 συνέβαλε καθοριστικά, καταργούνται ολοκληρωτικά.

Η διαχρονική πολιτική ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων για τη κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την (όποια) προστασία από τις απολύσεις και ουσιαστική κατάργηση των αποζημιώσεων, τη κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, τον περιορισμό (έως ουσιαστική κατάργηση) του απεργιακού δικαιώματος, τη παρακολούθηση και καταστολή από εργοδοσία και κράτος της συνδικαλιστικής δραστηριότητα, προστίθεται η κατάργηση της κατάκτησης που θεμελίωσε το παγκόσμιο γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, του 8ωρου εργασίας, με το νόμο - έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση.

Η καλλιέργεια της λήθης, η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι προεόρτιο για τη κατάργηση δικαιωμάτων. Μεθοδεύεται, οι νέες γενιές εργαζόμενων να μη μάθουν ποτέ ότι υπήρξαν δικαιώματα, κατακτημένα με αίμα, να μη διεκδικούν, να συμβιβαστούν με την εκμετάλλευση.

Είναι υποχρέωση της πόλης να διατηρήσει τη μνήμη, να τιμήσει την ιστορία της, εκείνους που την έχτισαν και τη λειτουργούν : τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη μετονομασία κεντρικής οδού της πόλης, σε οδό 9 Μάη 1936.

Θεωρούμε καταλληλότερη οδό για αυτή την ονομασία την οδό Συγγρού:

Είναι η οδός όπου δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο πρώτος νεκρός, Τάσος Τούσης, Η φωτογραφία του πάνω στη πόρτα με τη μάνα του να μοιρολογεί έγινε το σύμβολο μνήμης του αγώνα, ενέπνευσε το ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο.

«Προλαβαίνοντας» τυχόν αντιδράσεις όσων επιμένουν στη διατήρηση της ονομασίας «οδ. Συγγρού», τους παραπέμπουμε σε ιστορικές πηγές που καταγράφουν «το βίο και πολιτεία» του Α. Συγγρού (Τραπεζίτης που εκτός των άλλων χρηματοδοτούσε την Οθωμανική αυτοκρατορία, εμπλεκόμενος στο ιστορικό σκάνδαλο των Λαυρεωτικών, ένας από τους θεωρούμενους υπεύθυνους της χρεωκοπίας της χώρας το 1897 που «έσβηνε» τη πραγματική ιστορία του με κάποιες δωρεές που τον «αναβάθμισαν σε  εθνικό ευεργέτη».

κ. Πρόεδρε,
παρακαλούμε να διαβιβάσετε τη πρόταση μας στην επιτροπή των ονοματοδοσιών.

Για τη δημοτική παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ