Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή έρευνα για τον κορωνοϊό στο Παπανικολάου (vid)

Επιστήμονες του νοσοκομείου εξετάζουν τα car-t λεμφοκύτταρα με στόχο σε πρώτη φάση να βρεθούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό.

Τη θεραπεία του κορωνοϊού με car-t λεμφοκύτταρα, ερευνούν οι επιστήμονες του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν την φυσική άμυνα του οργανισμού  και επιτίθενται στις λοιμώξεις. Στόχος των επιστημόνων, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, είναι να βρεθούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά από τον ιό. Στη συνέχεια θα τους δοθεί μία έτοιμη άμυνα από λεμφοκύτταρα που θα τους επιτρέψει να αναρρώσουν γρήγορα.

H νέα μελέτη, βάσει της οποίας η λοίμωξη μπορεί να περιοριστεί με τα υπάρχοντα φάρμακα, δίνει ελπίδες για ταχεία ίαση στους ασθενείς με covid και κυρίως σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση της υπερενεργοποίησης του συμπληρώματος ενός φυσικού συστήματος που υπάρχει στον οργανισμό μας και καταπολεμά τις λοιμώξεις.



Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε αιματολογικές παθήσεις, για τις οποίες υπάρχει ένδειξη, και έχει πρόσφατα χρησιμοποιηθεί και στους ασθενείς με COVID-19.

Η κλινική μελέτη έγινε σε 30 ασθενείς και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Εκτιμάται δε, ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση της σοβαρότητας της λοίμωξης και πιθανώς και στον σχεδιασμό περαιτέρω κλινικών μελετών.