Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ρέμα-πλημμυρική βόμβα έχει να καθαριστεί από το... 1969 (φωτο)

Το υψηλό κόστος του καθαρισμού του ρέματος, σε συνδυασμό με την αδράνεια ετών, δημιουργούν μια οριακή κατάσταση στον δήμο Χαλκηδόνος.

Λύση στο αίνιγμα «Βαρβαρόβασι» επιχειρεί να δώσει ο δήμος Χαλκηδόνος, ένα ρέμα το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα στους οικισμούς που βρίσκονται στο δυτικό άκρο του νομού Θεσσαλονίκης.

Το ρέμα 18 χιλιομέτρων, που συνοδεύεται από ανάχωμα ώστε να αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα στους παρακείμενους οικισμούς, έχει να καθαριστεί ολικά για πάνω από μισό αιώνα και, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, αφού σε μια νεροποντή μεγάλης έκτασης, όπως αυτή του 2015, μπορεί να υπάρξει έντονο πλημμυρικό φαινόμενο, με το οποίο ενδέχεται να κινδυνεύσουν και ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Χαλκηδόνος Ζήσης Βαϊνάς, «στο ρέμα υπάρχουν πολλά φερτά υλικά που συγκεντρώθηκαν με τα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί νησίδες εντός του ρέματος που εμποδίζουν τη διέλευση του νερού, ενώ είναι πυκνή και η βλάστηση».



Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανάχωμα από την πλευρά των οικισμών (Ελεούσα, Χαλκηδόνα) έχει χάσει ύψος λόγω των φερτών υλών, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου.

Άλλωστε δεν έχει ξεχαστεί η περίπτωση του Δεκεμβρίου του 2014, όταν η ισχυρή νεροποντή προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και σοβαρές ζημιές, όταν υπήρξε ρήγμα στο ανάχωμα του ρέματος Βαρβαρόβασι.

Το... 1969 ο τελευταίος καθαρισμός

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος καθαρισμός του ρέματος τοποθετείται χρονικά στο προπολεμικό 1930 και από τότε η επόμενη προσπάθεια ήταν ο ολικός καθαρισμός την περίοδο 1968-69.

Από τότε έγιναν κάποιες περιορισμένες παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή προ ολίγων εβδομάδων, από την τωρινή δημοτική αρχή, όταν για ένα 20ήμερο περίπου έγινε καθαρισμός στη γέφυρα της παλιάς εθνικής Χαλκηδόνας - Θεσσαλονίκης, καθώς τα φερτά υλικά είχαν φέρει την κοίτη του ρέματος σε πολύ κοντινό ύψος με το οδόστρωμα της γέφυρας.



«Για να γίνει ολικός καθαρισμός χρειάζονται σημαντικά κονδύλια, που μπορεί να αγγίξουν το 1 εκατ. ευρώ. Προφανώς δεν μπορούμε να το αναλάβουμε σαν δήμος, ωστόσο επιδιώκουμε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε το έργο να ενταχθεί σε κάποιος πρόγραμμα», υποστηρίζει ο κ. Βαϊνάς.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει σχετική αλληλογραφία από το 1996 του τότε δήμου Χαλκηδόνος με τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία κατά καιρούς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για το ζήτημα. Ειδικά στον οικισμό της Ελεούσας ζουν κατά μεγάλη πλειοψηφία ηλικιωμένοι και σε μια έκτακτη κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Χαλκηδόνος.