Skip to main content

Έρευνα ΑΠΘ: Η Συμφωνία των Πρεσπών κριτήριο επιλογής για την ψήφο

Το «Μακεδονικό» θεωρείται σημαντικό για την επιλογή ψήφου από το 53.4% όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και για το 47.8% και 45% για τις αυτοδιοικητικές.

Κομβικό ρόλο στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής θα παίξει για τους Θεσσαλονικείς η Συμφωνία των Πρεσπών και το «Μακεδονικό» γενικότερα όπως προκύπτει από την «ακτινογραφία» του εκλογικού σώματος της Α' εκλογικής περιφέρειας που πραγματοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το «Μακεδονικό» θεωρείται σημαντικό για την επιλογή ψήφου από το 53.4% όσον αφορά τις Ευρωεκλογές και για το 47.8% και 45% για τις Περιφερειακές και Δημοτικές αντίστοιχα.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι οι πολίτες θεωρούν πως η Ελλάδα έχασε από τη Συμφωνία των Πρεσπών (64.5%) και κέρδισαν η Β. Μακεδονία (74.5%), η ΕΕ (69.4%), οι Αμερικάνοι (73.3%) και οι διεθνείς πολιτικοί οργανισμοί (74.5%). Για τους υπόλοιπους παίκτες (Ρωσία, Τουρκία, άλλες χώρες) το ισοζύγιο είναι αρνητικό για τη Ρωσία (29.5% έχασε) και θετικό για Τουρκία (34.2% κέρδισε) και τις άλλες χώρες (34.9%).

Όσον αφορά την αποδοχή του ονόματος και την χρήση του η πλειονότητα (65.6%) δεν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος Β. Μακεδονία ενώ ποσοστό 59% δεν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιούν το όνομα Β. Μακεδονία αναφερόμενοι στην γειτονική χώρα με το 25.5% ναι εκφράζει μια σχετική συμφωνία για τη χρήση του ονόματος. Ο χειρισμός του θέματος αποτελεί ισχυρό αντικείμενο κριτικής για το 68% του σώματος.

Δυσκολεύει ο Κλεισθένης-Απαραίτητο το ευρώ

Σχετικά με τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι πολίτες απάντησαν στην έρευνα πως εωρούν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα μικρά καθημερινά θέματα (93.3%), θεωρούν ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση (62.5%) που δεν βοηθά το έργο της Αυτοδιοίκησης (59.8%). Ποσοστό 52.1% θεωρεί ότι η Περιφέρεια δεν βοηθά τους Δήμους ενώ τέλος 36.6% θεωρεί ότι το νέο εκλογικό σύστημα θα δυσκολέψει ενώ μόνο το 11.9% διαφωνεί.

Ποσοστό 85% προτίθεται να ψηφίσει δηλώνοντας ως κριτήρια επιλογής τις ιδιαίτερες πολιτικές θέσεις του υποψηφίου, το μορφωτικό του επίπεδο και το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκει.

Στις ερωτήσεις που αφορούσαν την Ευρώπη, για το 50% του εκλογικού σώματος (50.7%) η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ θεωρείται «καλό πράγμα» ενώ 13.5% τοποθετείται αρνητικά («κακό πράγμα»). Γενικά οι πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να ενισχυθεί η δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών, να αποκτήσει δύναμη του Κοινοβούλιο, να μειωθεί η γραφειοκρατία, ενώ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική. Θεωρούν ότι ο Ευρώ είναι απαραίτητο. Το ισοζύγιο εμπιστοσύνης είναι αρνητικό (27%/42%) ενώ οι πολίτες είναι μοιρασμένοι όσον αφορά τη διεύρυνση με άλλα Κράτη.

Στις Ευρωεκλογές θα προτάξουν τις ιδιαίτερες θέσεις του υποψηφίου, το μορφωτικό του επίπεδο και το κόμμα στο οποίο ανήκει για την επιλογή τους. Πρόθεση συμμετοχής δηλώνει το 85% των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι μόλις το 40% βρίσκεται κοντά σε κάποιο πολιτικό κόμμα επιβεβαιώνοντας την εικόνα ρευστότητας στην κοινή γνώμη. Το ποσοστό συμμετοχής στις Ευρωεκλογές φαίνεται να αυξάνεται από 60% σε 85%. Ποσοστό 78% δήλωσε ότι ψήφισε στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές. Η αυτοτοποθέτηση στην κλίμακα Αριστερά (0) -Δεξιά (10) ακολουθεί κανονική κατανομή με μέση τιμή 5.36. Ο ΛΣ-ΧΑ τοποθετείται στις ακραίες τιμές της Δεξιάς πλευράς, ΝΔ και ΑΝΕΛ στη Δεξιά, ΕΚ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι στις κεντρικές τιμές. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στην Αριστερά.

Ευθύνες σε Τσίπρα και γκρίνια για την οικονομία

Σε ερωτήματα που αφορούσαν την πορεία της οικονομίας της χώρας, οι πολίτες απάντησαν ότι θεωρούν ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας χειροτέρευσε το διάστημα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (πολύ και λίγο 55.7%), και ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χειρίστηκε χειρότερα την κρίση (πολύ και λίγο 42.7%) από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση.  Θεωρούν ότι ευθυνόμαστε όλοι για τα οικονομικά προβλήματα(69,5%), σχολιάζουν αρνητιικά τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και κρίνουν αρνητικά τα capital controls.

Όσον αφορά την αξιολόγηση της πορείας της χώρας οι πολίτες θεωρούν ότι παρέμεινε σταθερή και εκφράζουν σχετική αισιοδοξία για το μέλλον ενώ για τα προσωπικά οικονομικά τους θεωρούν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το μέλλον.

Παράληλα ζητούν αύξηση των δημόσιων δαπανών σε όλους τους τομείς της πολιτικής προτάσσοντας την υγεία και την εκπαίδευση. Ακολουθούν συντάξεις και επιδόματα (δηλαδή οι κοινωνικές μεταβιβάσεις), επιχειρήσεις, άμυνα και δημόσια τάξη

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο για τους πολίτες όσον αφορά την ικανοποίηση τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. επιχειρήσεις, εκκλησία, ΜΜΕ, δημοτικές αρχές και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται εγγύτερα στον πολίτη με τους πολιτικούς θεσμούς και τον Στρατό να τοποθετούνται σε απόσταση.

Χαρακτηριστικά

Η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων έγινε με τη μέθοδο πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη, με τυχαία δειγματοληψία, στα διαστήματα 9/4/2019 ως 20/4/2019 και 2/5/2019 ως 10/5/2019. Χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή 14 προπτυχιακοί φοιτητές ενώ 6 φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτικής Ανάλυσης λειτούργησαν ως επόπτες. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 1050 ερωτηματολόγια  από κατοίκους των 6 Δήμων της Α’ Θεσσαλονίκης.