Skip to main content

Αντιδράσεις για εγκύκλιο σχετικά με τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για την εγκύκλιο για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου - Κατηγορίες για δημοκρατικό έλλειμμα

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η εγκύκλιος που απέστειλε στις 18 Ιουνίου η προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τατάγια προς τα αυτοτελή τμήμα και τις διευθύνσεις, σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται σειρά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή.

Το θέμα αποκάλυψε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Γάκης μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της διοίκησης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν ενημέρωσε το Σώμα, ενώ έκανε λόγο και για δημοκρατικό έλλειμμα.

«Εσείς οφείλατε να μας το ανακοινώσετε, κάτι το οποίο δεν έγινε. Από αυτή τη συνεδρίαση και μετά στερείται το δημοτικό συμβούλιο αρμοδιότητες για θέματα τα οποία αφορούν ανακεφαλαιωτικούς πίνακες εργασιών αλλά και παρατάσεις συμβάσεων εκτέλεσης έργων, όπως επίσης και θέματα του οικονομικού απολογισμού. Πλέον δεν είναι υπόθεση του δημοτικού συμβουλίου αλλά της οικονομικής επιτροπής», τόνισε ο κ. Γάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γάκης, «πως μετά από τόσους μήνες η κ. Τατάγια επικαλείται νόμο τροπολογία του νόμου 4735». Όπως εξήγησε, το δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίζει τη σκοπιμότητα του έργου και «από εκεί και πέρα το ποια θα είναι η πορεία του δεν θα μπορούμε να τη γνωρίζουμε παρά μόνο όσοι συνάδερφοι συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή».

«Αυτό είναι δημοκρατικό έλλειμα και εάν ακόμα σας έδινε ο νόμος δυνητικά την ευκαιρία αυτή οφείλατε να την αρνηθείτε και να στηρίξετε το δικαίωμα των συναδέρφων όλων των συμβούλων να λαμβάνουν γνώση της πορείας των έργων. Δεν είμαστε εδώ για να ψηφίζουμε τα ψευδεπίγραφα δικά σας προγράμματα των 34 εκατ. ευρώ που δεν υλοποιούνται. Είμαστε εδώ για να ελέγχουμε», σημείωσε ο κ. Γάκης, κάνοντας λόγο για «μια άσχημη μέρα για το δημοτικό συμβούλιο».

Κάλεσε τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή να ενημερώνουν όλες τις παρατάξεις και αυτούς που δεν συμμετέχουν, ώστε να μπορούν να ασκούν το νόμιμο δημοκρατικό δικαίωμά μας του ελέγχου». «Εκτός εάν θέλετε να μας οδηγήσετε σε σκοτεινά μονοπάτια για την πορεία των έργων», τόνισε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γιώργος Ορφανός από την παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», παρατηρώντας πως η κ. Τατάγια «παρέβλεψε ότι για να μεταφέρεις ένα τέτοιο δικαίωμα που δεν αναφέρεται ρητώς στον νόμο, θα πρέπει να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία του Συμβουλίου».

«Με μία ανακοίνωση της γενικής διευθύντριας που έδειξε και μία έλλειψη πολιτικού θάρρους να ανακοινωθεί ότι αφαιρούμε και αυτό το πράγμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συζητούμε μόνο θεματολογία κοινοτήτων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Σπύρος Βούγιας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μίλησε για «εξαφάνιση» του Δημοτικού Συμβουλίου. «Σε λίγο δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τίποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε.

«Τα παίρνει όλα τα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα δίνει όλα στις επιτροπές όπου είναι δεδομένη η πλειοψηφία της διοίκησης. Εκεί αρχίζω να πιστεύω ότι είμαστε απλώς διακοσμητικοί», είπε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί».

Η απάντηση της διοίκησης

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στην τοποθέτηση του κ. Γάκη. «Ας πάει ο κ. Γάκης να ρωτήσει τι γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τι γίνεται στον δήμο Αθηναίων, στους υπόλοιπους δήμους από τις αλλαγές το 2019 και μετά. Ποια σώματα λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις. Και κατά πόσο ο δήμος και η διοίκηση μου είναι μη δημοκρατική», είπε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, απαντώντας στα περί ελλείμματος δημοκρατίας. «Εάν θέλουμε να βρούμε έλλειμα δημοκρατίας και παραπομπή και αποπομπή αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο, μακριά από εμάς, από τον δήμο Θεσσαλονίκης οτιδήποτε έχει να κάνει με αποφάσεις του Δ.Σ.. Ας αναζητήσουμε τις ευθύνες σε αυτούς που ψήφιζαν νόμους με τους οποίους έγιναν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ας δούμε ποιους ψήφιζαν αρμοδιότητες για τα συλλογικά όργανα του δήμου», σημείωσε ο κ. Λεκάκης, επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι τα περί ελλείματος δημοκρατίας και αντιδημοκρατικών συμπεριφορών μακριά από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ας βρούμε αλλού να κάνουμε την αντιπολίτευση. Το Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων συζήτησε 280 θέματα, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης συζήτησε 420, εκ των οποίων ήταν επιτροπές. Ας κρατήσουμε το επίπεδο του πολιτικού οργάνου εκεί που του αρμόζει και ας συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν την πόλη» σημείωσε ο κ. Λεκάκης.