Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για mega κολυμβητικό συγκρότημα στο πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος»

Τι προβλέπει το φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης για την κατασκευή βιοκλιματικού κολυμβητικού συγκροτήματος ύψους 30 εκατ. ευρώ

Την κατασκευή ενός υπερτοπικής σημασίας κολυμβητικού συγκροτήματος που θα εξυπηρετεί, για τα αθλήματα του υγρού στίβου, όχι μόνο τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας σχεδιάζει ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Το έργο, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έχει καταθέσει πρόταση για τη χρηματοδότησή του από πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε: Δ.Αμπελοκήπων Μενεμένης - Πρόταση για χρηματοδότηση έργων 47 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Αμπελοκήπων-Μενεμένης η κατασκευή βιοκλιματικού/ενεργειακά αυτόνομου κολυμβητικού συγκροτήματος «θα είναι η πρώτη σημαντική παρέμβαση της Ελληνικής πολιτείας στις αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης μετά από 50 χρόνια».

Διαδημοτικός πυρήνας αθλητικών δραστηριοτήτων του υγρού στίβου το Κλειστό Κολυμβητήριο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Το Κλειστό Κολυμβητήριο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Θεσσαλονίκης προβλέπεται να εξυπηρετήσει εκτός από τους κατοίκους των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης και τους κατοίκους όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την πρόταση του δήμου «θα είναι το μοναδικό πλήρες και λειτουργικό κολυμβητικό συγκρότημα της πόλης στο οποίο θα μπορούν να διεξαχθούν διεθνείς αγώνες».  Για την κατασκευή του κολυμβητικού συγκροτήματος υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος χωρίς ιδιοκτησιακά προβλήματα. Συγκεκριμένα, χωροθετείται στο πρώην στρατόπεδο “Μέγας Αλέξανδρος”. Θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο συνολικής επιφανείας 16.100 m², που έχει δημιουργηθεί ως “χώρος εγκαταστάσεων κλειστού κολυμβητηρίου - πλατεία - ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις”. Έχει εύκολη οδική πρόσβαση και εξασφαλισμένους χώρους στάθμευσης.

Το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Β.Ελλάδος με βατήρα καταδύσεων 10 μ.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα, θα εξυπηρετεί τα τέσσερα αθλήματα του υγρού στίβου. Συγκροτείται από κλειστούς και ανοικτούς χώρους κολύμβησης και συγκεκριμένα από:

  • κλειστή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (25,00 x 50,00 μ.) με κερκίδες για 1.250 περίπου θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και των καταδύσεων,
  • κλειστή πισίνα εκμάθησης για παιδιά (10,00 x 12,50 μ.),
  • ανοικτή πισίνα (25,00 x 33,00 μ.) με κερκίδες για περίπου 450 θεατές για τα αθλήματα της κολύμβησης, της συγχρονισμένης κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης.

Επίσης, θα είναι το μοναδικό κλειστό κολυμβητήριο της Βόρειας Ελλάδος με βατήρα καταδύσεων 10 μ. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους για την εξυπηρέτηση των αθλούμενων, των θεατών και των δημοσιογράφων. Σε όλους τους χώρους προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης και χρήσης για ΑΜΕΑ. Όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί το 2010 εκτός της οικονομοτεχνικής και των προμετρητικών στοιχείων, επομένως χρήζουν επικαιροποίησης. Επίσης, υπολείπονται οι αδειοδοτήσεις δόμησης.

Ενεργειακός – βιοκλιματικός σχεδιασμός

Η μελέτη του «Κλειστού Κολυμβητηρίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης» βασίζεται σε αρχές ενεργειακού σχεδιασμού για το κτηριακό κέλυφος και τις Η/Μ εγκαταστάσεις, στοχεύοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου ενώ η αρχιτεκτονική επίλυση του κτηρίου βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκε το κλίμα της περιοχής, ώστε το κτήριο να αξιοποιεί τα κλιματικά δεδομένα, βελτιστοποιήθηκε το σύστημα των ανοιγμάτων, η ποιότητα των υαλοπινάκων, το σύστημα της ηλιοπροστασίας και το μέγεθος και η κλίση των περσίδων με βάση ειδικές μελέτες ηλιασμού - σκιασμού, μελέτες για την ένταση του φυσικού φωτισμού και για την αποτροπή της θάμβωσης. Για την οριστικοποίηση των αποφάσεων σχεδιασμού και της διαστασιολόγησης των δομικών στοιχείων έγιναν θερμικές προσομοιώσεις και παραμετρική ανάλυση. Εξετάσθηκε η ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου με συνθήκες πραγματικής λειτουργίας τόσο ως προπονητήριο όσο και όταν λειτουργεί με πλήθος θεατών στη διάρκεια των κολυμβητικών αγώνων.

Προβλέπεται να έχει 21,32% μείωση στην ενέργεια που καταναλώνεται για την κάλυψη των συνολικών θερμαντικών αναγκών του κτηρίων και 22,13% μείωση στην ενέργεια που καταναλώνεται για την κάλυψη των συνολικών ψυκτικών αναγκών του.

Η βιοκλιματική αντιμετώπιση του κτηριακού συγκροτήματος αφορά:

- στη χωροθέτηση των κτηρίων με γνώμονα τον προσανατολισμό των κολυμβητικών δεξαμενών,
- στη χωροθέτηση των χώρων με διαφορετικές θερμοκρασιακές απαιτήσεις,
- στη δημιουργία χώρων ανάσχεσης,
- στην ενσωμάτωση παθητικών ηλιακών συστημάτων,
- στον έλεγχο του ηλιασμού και της θάμβωσης μέσω συστημάτων ηλιοπροστασίας (οριζόντιες κινητές περσίδες που όταν κλείνουν λειτουργούν και ως νυχτερινή μόνωση το βράδυ, περιορίζοντας τις θερμικές απώλειες),
- στην ενεργειακή αντιμετώπιση του κελύφους του κτηρίου,
- στη μείωση της εξάτμισης από τις κολυμβητικές δεξαμενές με τη χρήση ειδικού ισοθερμικού επιφανειακού καλύμματος,
- στην ανάπτυξη συστημάτων φυσικού αερισμού και δροσισμού και στη βελτίωση του μικροκλίματος γύρω από το κτήριο (αίθριο στο συγκρότημα των γραφείων),
- στη θερμομόνωση που τοποθετείται στην εξωτερική παρειά του κελύφους για την αποφυγή των θερμογεφυρών και για να αποτρέπεται η υπερθέρμανση του χώρου το καλοκαίρι,
- στην επιλογή υαλοπινάκων στα κουφώματα του κτηρίου low e με ειδικό αέριο argon στο διάκενο των δίδυμων υαλοπινάκων.

Επίσης θα πρέπει στην παρούσα μελέτη / κατασκευή να μελετηθούν:

- Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στη στέγη του κυρίως κτηρίου
- Η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας αέρα - νερού ή νερού - νερού (αβαθούς γεωθερμίας) για τους χώρους γραφείων, αθλητών. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται διατάξεις με ανάκτηση θερμότητας είτε στις αντλίες θερμότητας είτε στις ΚΚΜ, είτε σε εξαερισμούς.
- Η εγκατάσταση διατάξεων για εξοικονόμηση ύδατος με τη χρήση των απόνερων των πλύσεων των φίλτρων των κολυμβητικών δεξαμενών
- Η διερεύνηση χρήσης υβριδικού συστήματος θέρμανσης (γεωθερμία - φυσικό αέριο ή συμπαραγωγή ηλεκτρισμού - θέρμανσης - ψύξης) νερού κολυμβητικών δεξαμενών.
- Εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτηρίου (BEMS)

Ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης έχει επεξεργαστεί μια μείζονος, όπως τη χαρακτηρίζει, σημασίας πρόταση παρέμβασης στον αστικό χώρο του δήμου συνολικού προϋπολογισμού 47.550.000 ευρώ και την υποβάλει προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αποτελεί τμήμα ενός γενικότερου σχεδιασμού του δήμου για την αναγέννηση - αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης, η οποία έχει ξεκινήσει με την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» της ανάπλασης των οδών Χαλκίδη και Μ. Αλεξάνδρου της δημοτικής κοινότητας Αμπελοκήπων.

Μεταξύ των έργων που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση, εκτός από την κατασκευή Βιοκλιματικού / Ενεργειακά αυτόνομου Κολυμβητικού Συγκροτήματος, είναι και η ανάπλαση Οδών Φιλιππουπόλεως – Βενιζέλου – Δαβάκη προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση του δημαρχείου ύψους 1,7 εκατ., η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου Τεχνικών Υπηρεσιών (850.000 ευρώ).

Φωτογραφία αρχείου