Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι πιάτσες της... αναμονής-Σε απόγνωση λόγω lockdown οι οδηγοί ταξί

Αναμονές ωρών με ελάχιστη πελατεία για τα ταξί της Θεσσαλονίκης – Η κίνηση, με το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε, μειώθηκε κατά 90%

Ουρές σταματημένων οχημάτων, οδηγοί που αναμένουν, συχνά μάταια, επί ώρες, να ανοίξει η πόρτα των αυτοκινήτων τους, για διαδρομές ελάχιστων χιλιομέτρων.

Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί που… ξεροσταλιάζουν το τελευταίο διάστημα σε κεντρικές και όχι μόνον πιάτσες της Θεσσαλονίκης, για να βγάλουν τελικά, όπως λένε, στο  τέλος της ημέρας «μόνο τα χρήματα για τη βενζίνη ίσως  και την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους» καθώς αυτό είναι το εργαλείο για το επάγγελμά τους.

Οι εικόνες με τα ταξί στο αεροδρόμιο ή στους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων που γέμιζαν σε λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές κόσμου που ήθελαν να μετακινηθούν για τον τελικό προορισμό τους, αποτελούν εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, που δύσκολα, όμως, φαίνεται να επανέρχεται.

Πλέον η κίνηση σε σταθμούς και αεροδρόμιο είναι μηδαμινή, ενώ δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς, που για κοντινές αποστάσεις, επιλέγουν να μετακινηθούν με τα πόδια, ή αν πρόκεται για την εργασία τους με τα αυτοκίνητά τους.  



Η τραγική κατάσταση που δημιουργείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού οδηγεί σε απόγνωση και αγωνία επαγγελματίες του κλάδου των ταξί για το πώς θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά και για το ποια θα είναι η εξέλιξη το επόμενο διάστημα.

«Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάϊδαρος» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr ιδιοκτήτης ταξί που όπως λέει μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown η κίνηση συρρικνώθηκε έως και 90%. «Περιμένουμε με τις ώρες για να βρούμε έναν – δύο πελάτες. Ο κόσμος φοβάται, σκέφτεται τα χρήματα, παρόλο που το ταξί στην Ελλλάδα είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Πριν τη δεύτερη καραντίνα, σε σχέση με πέρυσι ο τζίρος μας ήταν μειωμένος περίπου κατά 50%. Πλέον κάθε μέρα είναι και χειρότερα» αναφέρει συμπληρώνοντας πως με την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολλοί είναι εκείνοι που κλείνουν τα ταξί τους στις 8.00 το βράδυ.

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι οι οδηγοί των ταξί που βγήκαν σε αναστολή εργασίας καθώς η αναδουλειά που υπάρχει δεν επιτρέπει ούτε στους ιδιοκτήτες των ταξί να βγάλουν τα προς το ζην και να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Σημειώνεται πως με την εφαρμογή του νέου lockdown, οι επιβαίνοντες στα ταξί είναι ένα άτομο, πλην του οδηγού, γεγονός που δυσκολεύει  ακόμη περισσότερο την κατάσταση.