Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με χειμερινό ωράριο εν μέσω θέρους οι αρχαιολογικοί χώροι

Αναλυτικά τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων - Το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης φυλάκων, η σημασία των αρχαιολογικών χώρων για τον τουρισμό.

Σε χειμερινό ωράριο εν μέσου καλοκαιριού λειτουργούν για ακόμα μια χρονιά οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη. Αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού, ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Γιώργο Σκιαδαρέση, η υπηρεσία διαθέτει 12 φύλακες στους οποίους το καλοκαίρι προστίθενται κατά μέσο όρο άλλα δέκα άτομα. «Για την εύρυθμη λειτουργία όλων των αρχαιολογικών χώρων απαιτείται ο τριπλάσιος με τετραπλάσιος αριθμός φυλάκων», αναφέρει ο ίδιος.

Ο μόνος αρχαιολογικός χώρος, εκτός των μουσείων που έχουν προσαρμοστεί πλήρως στο θερινό ωράριο, που λειτουργεί κανονικά είναι η Ροτόντα, που είναι ανοιχτή από τις 8.00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

«Προτάσσουμε τη Ροτόντα γιατί είναι το μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και είναι αυτό που έχει και εισιτήριο», αναφέρει ο κ. Σκιαδαρέσης.

Η Αρχαία Αγορά και το Γαλεριανό Συγκρότημα, χώροι σημαντικοί που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, λειτουργούν από τις 8.30 έως τις 15.45. Αντίστοιχα, ο Πύργος Τριγωνίου, η λειτουργία του οποίου έχει περάσει από χίλια κύματα, είναι ανοιχτός για το κοινό μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τις 9.00 έως τις 14.00.

Αναλυτικά τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων


Πλήγμα στον τουρισμό της πόλης

Η μερική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη αποτελεί σοβαρό ζήτημα αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα (Απρίλιος 2019) της Ένωσης Ξενοδόχων, το 47% των τουριστών επισκέπτεται την πόλη για τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον της.

Το ποσοστό αυτό αντανακλάται και στην επισκεψιμότητα των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση από το 2017 και μετά.

Παρότι, όπως δηλώνει ο κ. Σκιαδαρέσης, η κατάσταση με την πρόσληψη των φυλάκων βελτιώνεται από χρόνο σε χρόνο, απέχει ακόμα πολύ από το να θεωρηθεί ιδανική και να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.