Skip to main content

Κάλεσμα για «μάθημα αποδοχής» από το 10ο Thessaloniki Pride - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί με την παρέλαση υπερηφάνειας το Σάββατο αλλά και με τη συναυλία με πλήθος καλλιτεχνών που θα ακολουθήσει.

Σε ένα «μάθημα αποδοχής», το οποίο και αποτελεί και το σύνθημα του φετινού 10ου Thessaloniki Pride, καλεί η διοργάνωση τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη του επετειακού φεστιβάλ υπερηφάνειας.

Το Thessaloniki Pride, όπως και κάθε φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙΑ+ ορατότητας, αποτελεί ένα σπουδαίο και βιωματικό «μάθημα Αποδοχής». Με αυτήν την έκφραση για κεντρικό σύνθημα, οι διοργανώτριες και διοργανωτές θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 10ου Thessaloniki Pride

Το φεστιβάλ σηκώνει σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, αυλαία με μία στρογγυλή τράπεζα με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως προς τη συμπερίληψη της ΛΟΑΤΚΙ διάστασης στο κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στις 7 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, μέρος θα λάβουν μέρος η γραμματέας  Αλληλεγγύης & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Νάτσιου, το μέλος νομαρχιακής Θεσσαλονίκης και μέλος του περιφερειακού κέντρου ΛΟΑΤΚΙ ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Κορσαββίδης, και το μέλος της νομαρχιακής Επιτροπής και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης.

Το Σάββατο, 25 Ιουνίου, κορυφώνεται, όπως και κάθε χρονιά η διοργάνωση με την παρέλαση υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 6:30 το απόγευμα.

Έπειτα, θα ακολουθήσει η συναυλία κάτω από τον φωταγωγημένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου Λευκού Πύργου, του πρώτου μνημείου στην Ελλάδα που φωταγωγήθηκε πριν από δέκα χρόνια στα χρώματα της διοργάνωσης.

Στη συναυλία το παρών θα δώσουν σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως η Κατερίνα Στικούδη, οι House of Drama, οι Incognito, οι Delta αλλά και οι The Mode . Επίσης, θα γίνουν πολλά drug Show από τους Raw Bee Candles, Angel Seemen, Colopy Lala, Heelcat, Binboy, Fatality, Catina Bella και Mystique Von Rogue.

Το φετινό τραγούδι της διοργάνωσης έχουν αναλάβει σε στίχους και ερμηνεία το ντουέτο Ozirna, δύο παιδιά από την Ουκρανία με βάση τη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι έχει διπλό στόχο: αφενός την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙΑ+ αλλά αφετέρου αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Στόχος είναι στην τρέχουσα συγκυρία που επιχειρείται εκσυγχρονισμός της παιδείας, να ανοίξει ξανά η κουβέντα για το πόσο σημαντική είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση και ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, ανοιχτό σε όλα τα άτομα, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις, στερεότυπα, και στενά κανονιστικά πρότυπα ένταξης σε μια ισοπεδωτική ομοιόμορφη κανονικότητα.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση θα  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, συζητήσεις, ενημερωτικά σταντ, μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα και διαδραστικά παιχνίδια στην πόλη.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, μίλησε από την πλευρά της για έναν θεσμό, με προτάγματα την ορατότητα και τα δικαιώματα, που γιορτάζει τα δέκα του χρόνια. «Γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα, σε αντίθεση με τη ντροπή και το κοινωνικό στίγμα», τόνισε, ενώ σημείωσε πως το φετινό Pride είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση ώστε να καταπολεμήσουμε την άγνοια και τις προκαταλήψεις.
 
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη της ενημέρωσης του κοινού αλλά και των φορέων και κάλεσε όλον τον λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στο Pride.

«Το φεστιβάλ υπερηφάνειας είναι δήλωση προθέσεων ότι η κοινότητα δεν εγκλωβίζεται αλλά θα παλεύει για τα δικαιώματά της», συμπλήρωσε, ενώ απηύθυνε ένα μήνυμα σε όλα τα ΛΟΑΤΚΙΑ+. «Συνεχίστε να είστε εσείς και να αγαπάτε και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον. Η ύπαρξή σας και μόνο είναι λόγος να τον γιορτάσετε», κατέληξε.

Από πλευράς των διοργανωτών το παρών έδωσαν η Φιλομένη Λιάτσα αλλά και ο Κωνσταντίνος Μαραγκός.