Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σύντομη αλλά μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (videos)

Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν από κοντά τη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου για την επέτειο του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε από τις 11:00 τη σύντομη, διάρκειας μόλις 60 λεπτών λόγω των μέτρων, αλλά μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Πρόκειται για την πρώτη παρέλαση στρατιωτικών τμημάτων μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, καθώς στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2020 η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Με χαμόγελα και μάσκες οι επίσημοι στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου (φωτο)

|

Φέτος ωστόσο η 81η εθνική επέτειος από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τηρουμένων βέβαια των περιορισμών που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού. Διεξήχθη αποκλειστικά στρατιωτικά τμήματα και δεν υπήρξε παρέλαση πολιτικών τμημάτων.

Διαβάστε: «Το κεφάλι ψηλά»: Το μήνυμα των αλεξιπτωτιστών που εντυπωσίασαν με το άλμα στην παρέλαση

Η διάρκεια της παρέλασης διήρκησε μόλις μία ώρα, αλλά ήταν επιβλητική.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Η Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Γ' Σώμα Στράτου-Ενός λεπτού σιγή (vid)

Θεσσαλονίκη: Σείστηκε η Τσιμισκή από δεκάδες άρματα μάχης - Δείτε εντυπωσιακά βίντεο

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου: Γέμισε μαχητικά και ελικόπτερα ο ουρανός της Θεσσαλονίκης (vid)

Μεγαλοπρέπεια και εμβατήρια

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και υπό τους ήχους εμβατηρίων από τη μπάντα της Αστυνομίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα τριών Ευζώνων, ξεκίνησε η στρατιωτική παρέλαση στη Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την παρέλαση άνοιξαν τμήματα λαβάρων σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και ουλαμός με στολές παραδοσιακών στολών από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και από διάφορες Περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε: Παρέλαση: Δέος για το ιστορικό Spitfire που χάραξε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης (φωτο+vid)

Η παρέλαση συνεχίστηκε με τα σώματα ασφαλείας σε σχηματισμούς από τις ομάδες ΔΙΑΣ, τα περιπολικά και τα πυροσβεστικά οχήματα.


Ακολούθησαν τα πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ίκαροι και οι Ευέλπιδες, ενώ εντυπωσίασαν οι ειδικές δυνάμεις.

Φυσικά την παράσταση έκλεψαν τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα και φυσικά από αέρος τα μαχητικά και τα ελικόπτερα.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε με το μήνυμά του και ο πιλότος F16 της ομάδας επίδειξης ΖΕΥΣ. Ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα, επέλεξε για το μήνυμά του τον τεράστιο Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με μία εντυπωσιακή πτώση αλεξιπτωτιστών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είμαστε περήφανοι για εσάς», ανέφερε συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους αλεξιπτωτιστές και τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης.

Πρώτη ενημέρωση: 11:15