Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης η κατάθεση στεφάνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πολιτικών αρχών καθώς και απλοί πολίτες βρέθηκαν στο ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Στεφάνια και λουλούδια για τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 48 χρόνια κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, οργανώσεων και πολιτικών αρχών, καθώς και απλός κόσμος όλων των ηλικιών σε κλίμα συγκίνησης.



Αρχικά, αντιπροσωπεία της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης με τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επιχειρησιακής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Αβαρλή βρέθηκε στο σημείο όπου και κατέθεσε στεφάνι, αποτίνοντας φόρο τιμής στους νεκρούς.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας όχι μόνο για όσους ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους. «Αυτή ημέρα είναι ημέρα αναστοχασμού για όλους μας. Όχι μόνο για εμάς που ανήκουμε στη γενιά τού Πολυτεχνείου, αλλά και για τους σημερινούς νέους», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως  «τον τελευταίο καιρό μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου ένα δημώδες τραγούδι της Κρήτης, το "Πότε θα κάνει ξαστεριά"».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως αυτό το τραγούδι «το μάθαμε εμείς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τους Κρήτες συναδέλφους μας και το τραγουδούσαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τις πορείες και έγινε το τραγούδι που μας ένωνε και μας έδινε τη δύναμη να νιώθουμε άτρωτοι απέναντι στη βία της εξουσίας, στη βία των ακροδεξιών που με τα καδρόνια μας κυνηγούσαν. Σήμερα καλώ τη νεολαία να βρει αυτό το τραγούδι που θα τους ενώσει, ώστε να κατέβει να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τα εργασιακά της δικαιώματα, την οικονομική ένδεια και την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος».



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης βρέθηκε με αντιπροσωπεία του δήμου στο Πολυτεχνείο και αφότου κατέθεσε στεφάνι σημείωσε πως «όπως και κάθε χρόνο έτσι και εφέτος μεγάλη αντιπροσωπεία του δήμου Νεάπολης Συκεών έρχεται εδώ για να τιμήσουν τους αγώνες της νέας γενιάς». Στο μεταξύ, τόνισε πως η διοίκηση είναι με το πλευρό του εργατικού κινήματος. «Η νέα γενιά μαζί με το εργατικό κίνημα και την τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε τον αγώνα των εργαζομένων για δημοκρατία, αποκέντρωση, μόρφωση και για δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των νέων για τη δημοκρατία και την ελευθερία μας», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, τονίζοντας πως 48χρόνια μετά τα αιτήματα των εξεγερμένων βρίσκουν γόνιμο έδαφος στη σημερινή εποχή και στα εργασιακά.

«Σταθερή και μόνιμη εργασία, μισθοί αξιοπρέπειας, συνθήκες εργασίες που εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων βρίσκονται μεταξύ των κύριων διεκδικήσεών τους. Κυρίως όμως παλεύουμε για ένα αύριο όπως εμείς το θέλουμε και όχι όπως μας το επιβάλλουν».

Στο σημείο βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ όπου με σηκωμένες τις γροθιές απέτισαν φόρο τιμής στους αγωνιστές. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δήλωσε πως «το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και πιο επίκαιρο την εποχή που ζούμε και παραμένει επίκαιρο το "έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ" γιατί κυριολεκτικά σήμερα είναι ανάγκη να παλέψει ο λαός μας κατά της εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και στο γεγονός ότι η χώρα μας γίνεται μια καινούρια τεράστια αμερικανική βάση».

«Ο λαός μας πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο αλλά και για τους λαούς της περιοχής και πρέπει να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια. Όπως είναι επίκαιρα τα ζητήματα σήμερα της πάλης του λαού μας για τα σύγχρονα δικαιώματά του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων και των τσακισμένων μισθών», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Ιδιαίτερη συγκίνηση στους παλαιότερους προκαλούν τα νέα παιδιά, ακόμη και μικρών ηλικιών που έρχονται μαζί με τους γονείς τους για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Νωρίτερα στεφάνι κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπουλου.